fallback

Лидерите на ЕС в търсене на сделка с Турция за справяне с миграцията

Споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в ред, заяви германският канцлер Ангела Меркел

17:18 | 29.11.15 г. 13

Турция ще помогне на ЕС да овладее миграцията в замяна на пари и подновяване на преговорите за членство. Това предвижда проект за заключителната декларация от предстоящата днес в Брюксел среща на върха ЕС-Турция, предаде Ройтерс.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират тази вечер в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу в опит да постигнат сделка, включваща огромна финансова помощ и по-тесни връзки с ЕС в замяна на турска помощ за спиране на потока от мигранти към Европа.

Очаква се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи 3 милиарда евро за подслонените на нейна територия над 2 милиона бежанци. Планът предвижда също облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори още глави, се посочва в документа. 

Двете страни ще засилят сътрудничеството си по отношение на мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила, като възпрепятстват пътуването им до Турция и ЕС, като осигурят прилагане на установените двустранни правила за реадмисия и като бързо връщат мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила в техните страни на произход, пише в проекта.

Отбелязва се още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени 3 милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

Проектодекларацията може да бъде изменена след разговорите в Брюксел тази вечер,  отбелязва Ройтерс.

"Срещата ще отбележи важна стъпка в развитието на нашите отношения и ще допринесе за управленито на миграционната криза", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в поканата си до европейските лидери.

Критиците обаче наричат споразумението "мръсна сделка" заради безпокойства около авторитаризма на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и потъпкване на човешките права в Турция.

Споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел преди срещата, цитирана от Ройтерс. "Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата, като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за разрешаване на миграционната криза. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск. Той добави, че днешната среща в Брюксел трябва да активизира отношенията между ЕС и Турция, която по думите му е ключов партньор на ЕС в борбата срещу тероризма и има важна роля както в сирийския въпрос, така и в ситуацията в Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
fallback