IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция, Германия и Турция ще търсят решение на бежанската криза

Атина иска гаранции, че разговорите няма да бъдат водени отделно от преговорите между ЕС и Анкара по проблема

15:55 | 21.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция, Германия и Турция ще търсят решение на бежанската криза

Подготвя се тристранна среща между Гърция, Германия и Турция, на която да бъде потърсено решение на бежанската криза в Европа, съобщава "Катимерини". Съвместната среща е била предложена от германския канцлер Ангела Меркел.

За плановете стана ясно след посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара през изминалата седмица. 

На този етап няма яснота кога и къде ще бъдат проведени разговорите. Източници на "Катимерини" обаче са категорични, че Атина ще изчака изпълнението на определени условия, за да се съгласи на тристранните преговори.

Гръцкото правителство иска да бъде гарантирано, че разговорите няма да бъдат водени отделно от диалога между ЕС и Анкара относно бежанците на турска територия. Атина ще иска и да си изясни потенциалните ползи преди да започне планираните тристранни разговори.

"Катимерини" припомня още, че преди седмици Германия се обяви за по-близко сътрудничество между Гърция и Турция за решаването на проблема. Една от идеите на Берлин беше за създаването на съвместни патрули между двете държави в Егейско море. На това предложение обаче гръцката страна реагира с остро несъгласие.

Междувременно властите в южната ни съседка коментираха, че е много сложно  да отсеят джихадистите в потока от имигранти. Ако не са вече регистрирани в базите данни, това почти невъзможно, коментират полицаи в главния център за регистрация на бежанци на остров Лесбос.

В лагера на бежанците се снемат отпечатъци, снимат се, а агенти на Frontex ги разпитват, посочва още "Катимерини".
Коментарите на полицията бяха във връзка с информацията, че един от атентаторите в Париж е влязъл в Европа през Гърция. Неговата самоличност беше потвърдена след справка в базата данни с отпечатъци на сирийските бежанци.

Една от мерките за сигурност, които е въвела полицията в Лесбос, е забраната бежанци да купуват билет за ферибот, ако нямат издадени документи от гръцките власти. Това ограничение обаче лесно се заобикаля, защото бежанците си осигуряват фалшиви документи от местните криминални групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още