IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще отпусне 3 млрд. евро за Турция в помощ на бежанците

Средствата ще бъдат насочени към подобряването на условията на живот на над 2 млн. сирийски бежанци на турска територия

17:42 | 24.11.15 г. 3
ЕК ще отпусне 3 млрд. евро за Турция в помощ на бежанците

Европейската комисия одобри отпускането на 3 млрд. евро за Турция за справяне с бежанската криза в страната. Предложението за помощта беше обсъдено по време на  Европейския съвет, провел се на 15 октомври, от лидерите на държавите в ЕС.

Средствата ще бъдат отпуснати по възможно най-гъвкавия и бърз начин, посочват още от Брюксел. Целта е да подпомогнат националните и регионалните власти в Турция за решаване на проблема с бежанците.

Новият фонд ще започне да отпуска грантове и да оказва друга финансова подкрепа за Турция от 1 януари 2016 година. Средствата ще бъдат насочени към подобряване на условията за живот на сирийските бежанци на територията на Турция, отбеляза след решението зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за законотворчеството, междуинституционалните отношения и върховенството на закона.

„Абсолютно ясно е, че ЕС се нуждае от подобряване на сътрудничеството с Турция и Турция се нуждае от ЕС за решаването на бежанската криза“, допълни той.

Тимерманс посочи още и нуждата от съвместен план за действие, който да помогне за регулиране на миграционните потоци и да намали броя на незаконните имигранти.

Турция е първата държава по пътя на бежанците от Сирия към Европа. По данни, цитирани от ЕК, на турска територия се намират над 2 млн. сирийци. Анкара коментира, че досега е разходвала над 7 млрд. евро за бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Случайно ли е съвпадението в един ден: свален руски самолет- три милиарда евро платени???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
ABBA
преди 8 години
Турците не заслужават няколко милиарда, а няколко мегатона!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
А ко даде 3 млрд на Гърция при условие да не допуска имигранти от Турция ефекта ще е много по силен . Има море много хора могат да се удавят не дай си боже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още