IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат специални военни сили в Ирак

Багдад не одобрява мисията, което повдига въпроса колко близко всъщност Вашингтон координира плановете си с иракското правителство

09:37 | 02.12.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпращат специални военни сили в Ирак

Американски военни от специалните сили ще бъдат разположени в Ирак заради борбата с радикалната организация „Ислямска държава“. Това е съобщил министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пред комисията по отбраната в Конгреса, съобщава AP.

Картър не е представил детайли по мисията, но е посочил, че групата ще бъде по-голяма в сравнение с 50-те военни, които са в Сирия, за да се бият срещу ултраконсервативните сунитски бунтовници.

Специалните сили в Ирак ще провеждат хайки, ще освобождават заложници, ще събират информация за разузнаването и ще залавят лидери на ислямистите, е обяснил още Картър.

Ирак обаче е отказал разполагането на американски военни от специалните сили, което повдига въпроса колко близко всъщност Вашингтон координира плановете си с Багдад, отбелязва агенцията.

Късно снощи премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади е коментирал, че страната му не се нуждае от сухопътни военни сили. „Иракското правителство подчертава, че всякакви военни операции и разполагането на чужди военни сили – специални или не, в Ирак не може да се случи без нашето одобрение и координация и при спазването на иракския суверенитет“, посочва се в изявлението на ал-Абади.

Конгресът на САЩ обаче е подкрепил разполагането на специална група военни в Ирак с одобрението и на демократите, и на републиканците, които отдавна настояват за сухопътна операция в Близкия изток, посочва информационната агенция.

Същевременно се очаква премиерът на Великобритания Дейвид Камерън също да обяви военни действия в Сирия, след като вчера германското правителство одобри военна операция и внесе предложението си за разглеждане от парламента. Юридическите консултанти на Бундестага посочиха късно снощи, че предложението е законно и може да бъде гласувано.

Камерън коментира, че днес ще подложи на дебат евентуална военна мисия в Сирия, като подчертава, че „Ислямска държава“ представлява директна заплаха за Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Видели са го в Ютюб или в някоя от социалните мрежи доказателството със сигурност! Профила на потребителя обаче е таен по "разбираеми" причини! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"...което повдига въпроса колко близко всъщност Вашингтон координира плановете си с Багдад, отбелязва агенцията."===Колкото и със София. Единствено формата се различава. Тук си имат назначени на висши постове в държавата които като папагали повтарят заповедите на Вашингтон. Дават им така да се каже легитимност. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Камерън коментира, че днес ще подложи на дебат евентуална военна мисия в Сирия, като подчертава, че Ислямска държава представлява директна заплаха за Великобритания.---------------------------------------------------------------------------------------------------и как я представлява тая заплаха ?!? като HSBC им върши транзакциите или са паркирали некой боен кораб пред острова там?!? Да не би брадатите да са се намъкнали на "принцеса" Кейт у спалнята и да буйстват вътре ?!? .... :)) Но са подминали спалнята на жената на Камерунеца тва e сигура, че като я видех какво представлява и брадатите не биха уважили даже .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Звездите им ги говорят тия сигнали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Ivan N.
преди 8 години
Никой не ги ще, но те се натискат въпреки това. Може би имат сигнал за ново ядрено оръжие, произвеждано в Ирак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още