IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН намали прогнозата си за растежа на световната икономика през 2015 г.

По-ниските цени на суровините, по-голямата нестабилност на пазарите и забавянето на нововъзникващите пазарни икономики оказват натиск на растежа

20:57 | 10.12.15 г. 1
ООН намали прогнозата си за растежа на световната икономика през 2015 г.

Организацията на обединените нации (ООН) намали прогнозата си за световния икономически растеж през 2015 г. с 0,4 процентни пункта до 2,4%. Намалението до голяма степен се обяснява с по-ниските цени на суровините, по-голямата нестабилност на пазарите и бавния растеж в нововъзникващите пазарни икономики, съобщава Ройтерс.

ООН прогнозира, че през следващата година ще има леко ускоряване на икономическия растеж до 2,9%, а през 2017 г. – до 3,2% заради не толкова рестриктивната фискална политика, но все още гъвкавата парична политика в световен мащаб.

Информационната агенция припомня, че Международният валутен фонд (МВФ), който също е в семейството на ООН, през октомври също намали прогнозата си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,1%. Като основна причина за ревизията на прогнозата си фондът също посочи спадащите цени на суровините и по-слабите икономически перспективи пред развиващите се икономики.

"Като се имат предвид очакваното забавяне в Китай и слабите икономически показатели на други големи развиващи се икономики, най-вече на Руската федерация и Бразилия, оста на въртене на растежа на световната икономика отново се измества частично към развитите икономики”, посочва се в доклада на ООН.

В документа пише още, че в допълнение към макроикономическата несигурност и цените на суровините се увеличават и рисковете за нестабилност на валутните пазари. Капиталовите потоци също са в застой, както и инвестициите и растежът на производителността – фактори, които допълнително забавят ръста на световната икономика.

И през следващите две години Индия се очертава да бъде най-бързо растящата икономика в света. ООН прогнозира брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се разшири със 7,3% през 2016 г. и 7,5% през 2017 г.

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави до 6,4% през следващата година от 6,8% през тази. За 2017 г. ООН прогнозира леко подобрение до 6,5%.

За развитите икономики като цяло се прогнозира за първи път от 2010 г. растежът да надвиши 2%, отбелязва организацията.

За САЩ очакванията са за икономически растеж от 2,6% през 2016 г. и 2,8% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още