fallback

Фокус върху възобновяемите източници може да увеличи икономическия ръст с 1,1%

Според световна агенция удвояването на дела ще доведе до подобен ръст до 2030 г.

17:23 | 16.01.16 г. 3

Удвояването на дела на слънчевите, вятърните и други възобновяеми източници в енергийния микс може да увеличи глобалния икономически растеж с 1,1% до 2030 г., твърди Международната агенция по възобновяемата енергия, цитирана от Bloomberg.

Ръстът, равняващ се на 1,3 трлн. долара, ще дойде основно от нарастване на инвестициите, казва агенцията в свой доклад в събота. Това ще даде „директен и индиректен“ тласък на заетостта в индустрията до 24,4 млн. души, се казва още в доклада. Миналата година заетостта в сектора се оценява на 9,2 млн. души.

„Удвояването на дела на възобновяемите източници в глобалния енергиен микс се изплаща от гледна точка на икономическия растеж, социалното подпомагане, създаване на заетост и общи търговски баланси“, казва докладът във връзка с годишната си среща в Абу Даби. „Това проучване, първото по рода си, предлага солидна база за бъдещо определяне на потенциала на възобновяемата енергия за насърчаване на растежа в глобалната икономика“.

Очаква се общото енергийно търсене да нарасне с 21% до 2030 г., казва докладът, цитирайки данни на Международната агенция за енергетика. Делът на енергийния сектор към брутния вътрешен продукт е 6% на глобално ниво, като в Кувейт например е 57%, докато в Германия е 3%, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
fallback