IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите климатични ангажименти могат да възродят ядрената енергетика

Бум може да се очаква в Азия, но и в Европа се работи по ядрени проекти, смята експертът от Булатом Станислав Георгиев

10:30 | 15.01.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергетика е възможно решение за осигуряване на базов товар след поетите ангажименти за затварянето на термичните централи до 2050 година. Това коментира пред БНР главният секретар на Булатом Станислав Георгиев.

За държавите, които не разполагат с енергийни ресурси, строежът на ядрени централи има смисъл, допълни той.

Експертът обаче призна, че има и доста нерешени проблеми около развитието на подобни проекти, сред които високата цена за изграждането им, както и оползотворяването на отработеното ядрено гориво.

Георгиев посочи още, че България не може да си позволи да се откаже от ядрената енергия. Той даде за пример Германия, която действително затваря централите си и развива възобновяемите източници. Страната обаче може да разчита на внос на електроенергия във всеки един момент на недостиг в системата на приблизително същите цени.

"Това не е нашият случай", подчерта експертът.

Станислав Георгиев посочи още, че в момента единственият проект в тази област, по който се работи активно, е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". В четвъртък обаче от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) посочиха, че от централата са подали заявление за одобрение на площадка за нова ядрена мощност на територията на Козлодуй.

Станислав Георгиев прогнозира бум на развитието на ядрената енергетика в азиатските страни - Индия и Китай. Причината за това е ограниченият достъп до електроенергия на около 3 млрд. души по света, които основно живеят в Азия, и стремежът на управляващите да им осигурят услугата.

В Европа също се работи по ядрени проекти - пред пуск са два блока в Словакия, работи се и за реализацията на ядрени мощности в Унгария, Великобритания, Турция и Франция. "Всички централи във Франция са в процедура за удължаване на срока за експлоатация", посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Ще видим какво ще изнася като затвори реакторите. Апропо, изнася пикова енергия, но внася същата атомна енергия от Франция и Чехия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още