IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Токът от нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е насочен към съседните пазари

Приходите от продажбата на винетки ще се използват за нови пътища и ремонти, гарантира вицепремиерът

16:42 | 03.12.15 г. 4
Дончев: Токът от нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е насочен към съседните пазари

Инвестиционен проект за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ все още не е изготвен, но от водените разговори досега инвестиция в нова ядрена мощност ще цели износ на електроенергията за други балкански държави. Този коментар направи вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния блиц контрол, пише агенция „Фокус“.

От парламентарната трибуна той отговори на въпрос на депутата Искрен Веселинов (Патриотичния фронт), че в момента се водят преговори за седми блок в ядрената ни централа и нарече „чиста спекулация“ тезата, че се обмисля и 50% участие на държавата в подобен проект.

Според депутата правителството подготвя инвестиционния проект за новата ядрена мощност, който предвижда тя да бъде изградена по технология на САЩ и с китайски инвестиции.

В отговор на депутата от Българския демократичен център Борислав Иглев Дончев коментира и че приходите след увеличаването на цената на винетките ще бъдат около 300 млн. лева. Тези пари ще бъдат използвани за строителство на нови пътни съоръжения, сред които и АМ „Хемус“, и за поддръжка на старите пътища. 

„В България има 19,8 хил. километра републикански пътища от различен клас. Поне една трета от тази инфраструктура е в недобро състояние“, каза Дончев и отбеляза „тежкия дисбаланс“ по отношение на инфраструктурата между Севера и Юга.

„На юг имаме три магистрали, третата е почти готова, а на север е само парче от „Хемус“, каза той. В момента приходите от продажбата на винетни стикери са 224 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Какъв нов блок на АЕЦ комисионер .....ти знаеш какъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още