IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът може да спечели от евтиния петрол

През 2015 г. браншът отбелязва нарастване от 4%

10:43 | 30.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Туризмът може да спечели от евтиния петрол

Продължаващо ниските цени на петрола и промените във валутните курсове може да доведат до ръст на туризма в световен мащаб през тази година, прогнозира пред програма „Хоризонт" на БНР Сандра Каваро от Световната организация по туризъм. 

През 2015 г. браншът отбеляза нарастване от 4%, което се равнява на почти 1,200 млрд. души, пътували зад граница. Това означава, че 2015 г. е шестата поредна година с ръст на туризма от икономическата криза през 2008-2009 г., твърди базираната в Мадрид Световна организация по туризъм към ООН.

По думите ѝ дестинации като Тунис, Турция или Франция могат да отчетат лек спад заради терористичните атаки в тези страни, но негативният ефект ще бъде компенсиран бързо. 

„Нашите прогнози за 2016 г. са за продължаващ ръст на туризма, както и през миналата година. Тенденциите ще се запазят, както по отношение на спада на цените на петрола, така и при промените на валутните курсове. Сигурността и безопасността на пътуването също ще бъдат водещи при избора на дестинация, но най-вече туристите ще обръщат внимание на валутните курсове“, поясни Каваро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още