fallback

Централните банки не могат да решат световните икономически проблеми сами

Според председателя на JPMorgan Chase решението на проблема със забавящия се растеж е в структурните реформи

11:00 | 26.02.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Централните банки не могат да решат световните икономически проблеми сами, заяви председателят на JPMorgan Chase International и бивш гуверньор на централната банка на Израел Джейкъб Френкел.

Преди срещата на финансовите министри на Г20 в Шанхай в петък Френкел каза за CNBC, че решението на проблема със забавящия се растеж е в структурните реформи.

„Не вярвам, че проблемът днес се дължи ма липса на ликвидност или е проблем, който може да бъде решен от централните банки“, каза Френкел. „Всъщност централните банки вече са претоварени, дори свръхнатоварени“.

Сред структурните политики, които правителствата трябва да приложат са подобряване на гъвкавостта на икономическата система, както и насърчаване на мобилността и функционирането на пазарите на труда.

Коментарите на Френкел идват в момент, в който пазарите чакат със затаен дъх координирани действия от икономиките на Г-20 по отношение на несигурните глобални микроикономически перспективи и пазарната турбуленция.

Подобен ход е малко вероятен обаче, тъй като различните страни са изправени пред най-разнообразни предизвикателства, каза още Френкел.

„Някои започнаха да се връщат към растеж, други все още изостават и е напълно гарантирано, че всяка страна или всеки блок ще адаптира политиките си към фазата на цикъла, в който се намира“, завърша Френкел.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди най-големите индустриални страни и нововъзникващите икономики да се погрижат за насърчаване на растежа в глобален аспект със структурни реформи, а не с нови пакети от стимули. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 06.09.22 г.
fallback