IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле предупреждава света да не се осланя на конюнктурни програми

Германският министър на финансите призова за структурни реформи за по-голяма стабилност на пазарите

09:58 | 26.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди най-големите индустриални страни и нововъзникващите икономики да се погрижат за насърчаване на растежа в глобален аспект със структурни реформи, а не с нови пакети от стимули, пише DPA. 

„Ако говорим за по-нататъшни мерки за стимулиране, това само ще ни отклонява от реалните задачи, пред които сме изправени днес", каза той малко преди началото на срещата на управителите на централни банки и финансовите министри от Г-20 в Шанхай. По думите му трупането на нови дългове ще доведе до нови проблеми, а моделът на дългово финансирани разходни програми вече е изчерпан, като паричните и фискалните политики са достигнали до границите си. 

Шойбле заяви също, че прекратяването на финансовите регулации „ще бъде ужасна грешка".

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и страната домакин Китай единодушно призоваха за ускоряване на реформите, така че икономическият растеж да бъде стимулиран устойчиво. Лагард смята за възможно ново помрачаване на перспективите за световния икономически растеж.

И Шойбле предупреди за по-нататъшно забавяне на икономиката. „Сегашната несигурност може да бъде дори начало на следващата криза", каза Шойбле. Глобалната икономика и редица национални държави би трябвало да бъдат достатъчно солидни, за да се справят с нея.

Позицията на Шойбле може да го противопостави на някои от колегите му финансови министри на останалите държави от Г-20, като например финансовият министър на най-голяма икономика в света – САЩ – Джейкъб Лю. Групата на Г-20 отдавна спори за правилния начин да се достигне до по-висок растеж. САЩ и МВФ традиционно са смятани за основни поддръжници на нови програми за държавни разходи. Преди да замине за Шанхай Лю коментира, че иска по-сериозен ангажимент за координирано използване на фискалните и парични стимули заедно със структурните реформи.

Шойбле пък постоянно се противопоставя на такива идеи, като смята, че без солидни бюджети и структурни реформи не може да се постигне устойчив ръст. Тази позиция той застъпва още по-упорито в Шанхай.

Германският министър изрично приветства факта, че като домакин на формата Китай е направила темата за структурните реформи акцент на срещата. Той подчерта, че Германия не вярва във финансирани от дълговете разходни програми, за които пледират някои политици в случай, че кризата стане реалност. „Вече има изобилие от стимули в системата", поясни той, цитиран от DPA. Един от най-големите проблеми така или иначе са високите дългове на много страни, както в публичния, така и в частния сектор, подчерта Шойбле. Заедно с липсата на структурни реформи те са основната пречка за устойчив растеж, смята министърът, а по думите му Германия е показала как да се напредва с разумна бюджетна политика и реформи.

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Който може да печата "безпроблемно" го боли фара...дъртия фашага да "призове" америката към въздържание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1 Да дам линк от къде цитирам това ''терминът финансов капитализъм става популярен през 30-те години на 20 век с публикацията на Джордж Едуардс Еволюция на финансовия капитализъм. Той съзира конспирация на големите финансови институции, начело с J. P. Morgan и нарича това Pax Morgana'' - http://economix.bg/finansoviyat-kapitalizam-obshtestvotoНе само цитирам но и разбирам за какво става въпрос - Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
320% обща задлъжнялост - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328 Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ тоест хванаха се в мрежите си и доказаха ,че системата е грешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Хубавото на 320% обща задлъжнялост на света спрямо световният БВП е ,че лихвите ще трябва да се държат до нулата и ,че сами се хвана в мрежите си и доказаха ,че системата не работи и за пореден път държавата трябва да спасява положението Трябва да се каже цялата истина защо кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Относно начините за по-висок растеж е ясно - забрана на офшорките и т.н. с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно опред.неща Съгласен съм с Шойбле, че прекратяването на финансовите регулации ще бъде ужасна грешка"но трябва да се обяснява - терминът финансов капитализъм става популярен през 30-те години на 20 век с публикацията на Джордж Едуардс Еволюция на финансовия капитализъм. Той съзира конспирация на големите финансови институции, начело с J. P. Morgan и нарича това Pax Morgana.Никола Саркози -финансовият капитализъм извращава логиката на капитализма Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още