IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Английската централна банка може да въведе облекчения, ако е необходимо

Управителят на регулатора увери, че централните банкери следят движенията на валутните пазари

14:54 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка има „значително“ пространство за облекчаване на паричната политика, ако е необходимо. Това заяви управителят Марк Карни в изявление пред депутатите в Лондон, цитиран от Bloomberg.

"Ако сме в позиция, в която глобалната икономика се нуждае от допълнителни стимули, имаме значително пространство за маневри”, каза Карни. „Дадохме да се разбере, че можем да понижим лихвените проценти към нулата, може да предприемем допълнително изкупуване на активи, включително на редица видове активи. Освен това може да ревизираме срока, в който инфлацията е желателно да се върне до 2%“, каза централният банкер.

Financial Times обаче припомня, че при представянето на данните за инфлацията във Великобритания неотдавна Карни каза пред журналисти изрично, че Комитетът по паричната политика не е обсъждал намаляване на лихвите., въпреки че през последните шест месеца пазарите започват да обмислят подобен ход.  

Bloomberg пък припомня, че английската централна банка поддържа рекордно нисък основен лихвен процент от 0,5% вече близо 7 години и скоро не се очаква повишение.

Карни изнасяше изявлението си на фона на поевтиняващата лира, която спадна в понеделник до най-ниското си ниво спрямо долара от 2009 г. насам. Британският паунд записа резки спадове, след като кметът на Лондон Борис Джонсън изрази подкрепа за излизането на страната от Европейския съюз. Към 14:10 часа българско време лирата продължава спада и се обменя за 1,4100 долара. 


source: tradingeconomics.com

Карни увери, че централните банкери взимат предвид движенията на пазарите в отговор на въпрос за влиянието на референдума над валутния курс. „Това, което има значение, е постояноството в тези движения“, каза той. По думите му валутата е скочила до нива, сходни с тези около референдума в Шотландия за това дали да остане в рамките на Обединеното кралство.

Марк Карни каза още, че централната банка би се отнесла към референдума като към всяко едно политическо събитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още