fallback

Китай в опит да успокои Г20 за състоянието на икономиката си

Гуверньорът на английската централна банка пък сподели опасения за ходовете на някои централни банки

14:47 | 26.02.16 г. 8

Китай се опитва да успокои световните финансови министри за състоянието на своята забавяща се икономика, след като днес стартира срещата на Г20 в Шанхай.

Китайският финансов министър Лу Дзиуей заяви, че страната може да се справи с натиска, пред който в момента е изправена, съобщава ВВС.

В отделно изказване гуверньорът на английската централна банка Марк Карни заяви, че изпитва опасения от ходовете на някои централни банки, които използват отрицателни лихвени проценти, за да насърчат растежа.

Срещата на Г20 включва финансовите министри и централните банкери на най-големите икономики в света.

Въз основа на брутния вътрешен продукт (БВП) Г20 покрива 86% от световната икономика, формира две трети от световното население и 75% от глобалната търговия.

Икономиката на Китай, втората най-голяма в света, се разраства с най-бавния си темп за последните 25 години, опитвайки се да се трансформира от зависеща от износа към водена от потреблението и услугите.

Забавянето на китайската икономика създаде значителна несигурност на финансовите пазари и доведе до сериозни спадове на цените на суровините.

Ръководителят на централната китайска банка Джоу Сяочуан каза, че посоката на китайските реформи е ясна и в нея няма промяна, но темпът на реформи в страната може да варира.

„Китай ще постигне баланс между растеж, преструктуриране и управление на риска“ казва Джоу.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард обаче каза, че Китай е изправен пред „съкрушителен“ дневен ред от структурни реформи.

Анализаторите казват, че целта на повечето коментари на Джоу е била да успокои световните тревоги за начина, по който Пекин управлява валутата си, както и продължителните тревоги около волатилността на фондовия пазар в Китай.

Има опасения, че Китай ще позволи на юана да поевтинее, за да насърчи износа си и да даде тласък на икономиката си.

По отношение на дебатите на Г20 по световните валутни курсове Джоу каза, че ще трябва да изчака, за да види как ще протекат обсъжданията в групата.

„Китай винаги се е противопоставял на конкурентните валутни обезценявания като начин за насърчаване на конкурентоспособността на износа“, каза той.

Също в Шанхай в петък гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни заяви, че е разтревожен заради ходовете на някои централни банки за намаляване на лихвените проценти под нулата с цел насърчаване на растежа.

Той заяви, че може да се види развитие на среда тип „за сметка на другите“, при която опитите на една страна да насърчи икономиката си накърняват икономиките на други.

Карни каза още, че около четвърт от световното производство идва от икономики, където лихвените проценти са „буквално на дъното“.

Той добави, че правителствата трябва да ускорят темпа на икономическите реформи.

„Глобалният растеж е разочароващ, тъй като иновациите и амбициите на глобалната парична политика не се подкрепят от структурни мерки“, каза Карни. „В най-развитите икономики се отлагат най-трудните структурни реформи“.

Данните, представени в четвъртък, потвърждават, че икономиката на Обединеното кралство се е разраснала с 2,2% миналата година. Това е най-бавният ѝ темп от 2012 г. насам, макар че Островът остава една от най-бързо разрастващите се развити икономики.

По-рано тази седмица МВФ каза, че глобалната икономика е станала още по-слаба и че сега е „изключително уязвима от външни шокове“.

Фондът заяви, че отслабването идва „на фона на засилваща се финансова турбуленция и спад на цените на активите“, а забавянето на Китай засилва опасенията за глобалния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 06.09.22 г.
fallback