IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай в опит да успокои Г20 за състоянието на икономиката си

Гуверньорът на английската централна банка пък сподели опасения за ходовете на някои централни банки

14:47 | 26.02.16 г. 8
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай се опитва да успокои световните финансови министри за състоянието на своята забавяща се икономика, след като днес стартира срещата на Г20 в Шанхай.

Китайският финансов министър Лу Дзиуей заяви, че страната може да се справи с натиска, пред който в момента е изправена, съобщава ВВС.

В отделно изказване гуверньорът на английската централна банка Марк Карни заяви, че изпитва опасения от ходовете на някои централни банки, които използват отрицателни лихвени проценти, за да насърчат растежа.

Срещата на Г20 включва финансовите министри и централните банкери на най-големите икономики в света.

Въз основа на брутния вътрешен продукт (БВП) Г20 покрива 86% от световната икономика, формира две трети от световното население и 75% от глобалната търговия.

Икономиката на Китай, втората най-голяма в света, се разраства с най-бавния си темп за последните 25 години, опитвайки се да се трансформира от зависеща от износа към водена от потреблението и услугите.

Забавянето на китайската икономика създаде значителна несигурност на финансовите пазари и доведе до сериозни спадове на цените на суровините.

Ръководителят на централната китайска банка Джоу Сяочуан каза, че посоката на китайските реформи е ясна и в нея няма промяна, но темпът на реформи в страната може да варира.

„Китай ще постигне баланс между растеж, преструктуриране и управление на риска“ казва Джоу.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард обаче каза, че Китай е изправен пред „съкрушителен“ дневен ред от структурни реформи.

Анализаторите казват, че целта на повечето коментари на Джоу е била да успокои световните тревоги за начина, по който Пекин управлява валутата си, както и продължителните тревоги около волатилността на фондовия пазар в Китай.

Има опасения, че Китай ще позволи на юана да поевтинее, за да насърчи износа си и да даде тласък на икономиката си.

По отношение на дебатите на Г20 по световните валутни курсове Джоу каза, че ще трябва да изчака, за да види как ще протекат обсъжданията в групата.

„Китай винаги се е противопоставял на конкурентните валутни обезценявания като начин за насърчаване на конкурентоспособността на износа“, каза той.

Също в Шанхай в петък гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни заяви, че е разтревожен заради ходовете на някои централни банки за намаляване на лихвените проценти под нулата с цел насърчаване на растежа.

Той заяви, че може да се види развитие на среда тип „за сметка на другите“, при която опитите на една страна да насърчи икономиката си накърняват икономиките на други.

Карни каза още, че около четвърт от световното производство идва от икономики, където лихвените проценти са „буквално на дъното“.

Той добави, че правителствата трябва да ускорят темпа на икономическите реформи.

„Глобалният растеж е разочароващ, тъй като иновациите и амбициите на глобалната парична политика не се подкрепят от структурни мерки“, каза Карни. „В най-развитите икономики се отлагат най-трудните структурни реформи“.

Данните, представени в четвъртък, потвърждават, че икономиката на Обединеното кралство се е разраснала с 2,2% миналата година. Това е най-бавният ѝ темп от 2012 г. насам, макар че Островът остава една от най-бързо разрастващите се развити икономики.

По-рано тази седмица МВФ каза, че глобалната икономика е станала още по-слаба и че сега е „изключително уязвима от външни шокове“.

Фондът заяви, че отслабването идва „на фона на засилваща се финансова турбуленция и спад на цените на активите“, а забавянето на Китай засилва опасенията за глобалния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Танасио, аз не падам сефте от Марс, аз знам, че САЩа имаха най-яката средна класа, валутата им беше веднъж, долара беше наистина долар. От как почнаха с тея банкови машнации и войни, обраха на хората парите. Американците плащаха за фалитите 2008 за безбройните им войни и корпорациите им изнасят само продукцията навънка. То е очеизвадно, че САЩа са най-яки вече само в новините и в Инвестора. То не може да обикаляш света и да мяташ бомби насам натам да въоръжаваш бандити и да си супер. САЩ са яки военно и ни натискат и нас да не търгуваме с тоя и оня и ние потъваме с тях, че и им плащаме за НАТОто. Това са мега невъзращаеми разходи, за разлика от тва китайците бачкат като откачили и не водят войни и не изнасят парите си зад граница. Какво толкова не е ясно на хората в тоя сайт незнам. Стига с тоя мит, че Запада е супер ми не не е супер ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
казано иначе трябва средна класа ,платежоспособни потребители но ''през периода между 1979 г. и 2007 г. в САЩ доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Обяснил съм в коментар 1,2 под статията - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-bie-alarma-zaradi-zabaviashtite-se-ikonomicheski-reformi-212128/#comment-newestОсновното което трябва да се осъзнае е ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може да има и 10% растеж но това е временно и трябва смяна на ''системата'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Обезпокоените няма да се успокоят докато китайците не спрат да изграждат изкуствени острови в спорни зони и международни води.За всеки, който не слушка има по един торбалан, с който да го плашат и да го вкарват у правия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
сега ше ми каете "ам да ама те са 1.4 млрд. ***" еми да но над 100 млн. китайци взимат в тоя диапазон 25$К-49$К ... повтарям това са над 100млн, нищо, че останалите някои взимат колкото в България някои по-малко и от България и това е малко ?!? Че тея след 5г. ше станат 300млн. които да го взимат това нещо и в целия Запад събран взети заедно няма такова число което да взима тея пари бе ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми незнам кво го грее средния китаец а ти като среден европеец взимаш ли 25$К на година в България в Европа щото това го взимат над 110 млн. жълтури ?!? Виж и също колко работни места са добавили лани, щом за вас размера няма значение - ми ок щом в УНСС каат, че САшш са най-големи - ми ок ......China's middle class overtakes US as largest in the worldWorld's second largest economy has seen its middle class grow to 109 million http://***.telegraph.co.uk/finance/china-business/11929794/Chinas-middle-class-overtakes-US-as-largest-in-the-world.htmlChinas Middle Class Has Become a Major Pillar of Its Economyhttp://thehelenwang.com/2016/01/chinas-middle-class-has-become-a-major-pillar-of-its-economy/............................China also added 13 million *** last year, exceeding the government target of 10 million, thanks to the booming service sector. ...........................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Pivoley
преди 8 години
И кво го грее средният китаец, че икономитака му била най-голямата, след като покупателната му способност е 3 пъти по-малка от тази на средния европеец или американец.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Китай ще обезцени валутата си не само заради износа си Обяснил съм в коментар 1,2 под статията - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-bie-alarma-zaradi-zabaviashtite-se-ikonomicheski-reformi-212128/#comment-newestОсновното което трябва да се осъзнае е ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може да има и 10% растеж но това е временно и трябва смяна на ''системата'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Икономиката на Китай, втората най-голяма в света, се разраства с най-бавния си темп за последните 25 години...----------------------------------------------------------------------------------------------------айде пак същото не се научихте в УНСС да му се невиди, че тея са най-големи и кои други се разрастват по-бърже от тях ?!? Явно размера няма значение .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още