fallback

Турция и Иран са готови да преодолеят различията си

Двете страни постигнаха споразумение за сътрудничество за слагане на край на кръвопролитията в Сирия

14:24 | 06.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Турция и Иран, две държави, които стоят от двете страни на гражданската война в Сирия, постигнаха споразумение за сътрудничество за слагане на край на разприте в района, предава Ройтерс.

Иран, заедно с Русия, е на страната на сирийския президент Башар ал-Асад в продължаващата вече пет години война, като му предоставя военна и финансова подкрепа. От своя страна Турция е неговият най-яростен критик и подкрепя опозиционните сили.

"Може да имаме различни гледни точки, но не можем да променим нашата история или география“, коментира турският премиер Ахмет Давутоглу. По думите му е изключително важно Турция и Иран да постигнат съгласие по някои въпроси, за да се сложи край на боевете и да се спрат етническите и религиозни конфликти.

Иранският президент Хасан Рохани подкрепи думите му.

„Вярваме, че регионалните въпроси трябва да бъдат решени само от страните и народите в региона. Сътрудничеството между Иран и Турция би било конструктивно за сключването на траен мир в региона“, заяви той по време на срещата си с Давутоглу, пише държавната информационна агенция IRNA.

Турция се намира в близост до Саудитска Арабия, която прекрати своите дипломатически връзки с Иран

"Имаме известни различия по някои регионални въпроси, но сме решени да се справим с тези различия, за да постигнем стабилност в региона... Иран и Турция заедно ще спечелят от тази сигурност и стабилност“, коментира иранският вицепрезидент Ешак Джахангири.

Срещата се случи само няколко дни преди планираното възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева, които също целят прекратяването на огъня.

"Вярваме, че спирането на кръвопролитията ще създаде важна основа за политически преговори. За тази цел Турция и Иран заедно и поотделно ще предприемат инициативи от двете страни, с които да повлияят на процеса“, заяви Давутоглу пред репортери след срещата си с Рохани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
fallback