fallback

Лагард призова Азия за парични и фискални политики, благоприятни за растежа

Според директора на МВФ така страните ще могат да се справят с предизвикателствата, наложени от глобална икономика

11:10 | 12.03.16 г. 2

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в събота призова азиатските страни да приемат парични и фискални политики, благоприятни за растежа, за да се справят с предизвикателствата, наложени от крехката глобална икономика, съобщава Ройтерс.

Призивът идва в момент, в който централните банкери в цял свят изпитват трудности със съживяването на икономиките си, ударени от забавящата се производителност и високия дълг.

Централните банки в Европа и Япония наложиха отрицателни лихвени проценти, за да стимулират потребителското търсене и да повишат тревожно ниската инфлация. Стратегията обаче засили волатилността на финансовите пазари и повиши съмненията за конкурентни валутни обезценявания.

По-рано тази седмица институцията предупреди за допълнително понижение на перспективите пред глобалния растеж заради нарастващите рискове от икономическо дерайлиране.

„Какъв трябва да е отговорът на Азия? Спокойно можем да кажем, че структурните реформи са ключови – за насърчаване на конкурентоспособността, растежа и работните места“, заяви Лагард на конференция, съвместно организирана от МВФ в Ню Делхи.

През януари МВФ прогнозира глобален растеж от 3,4% и 3,6% съответно за 2016 и 2017 г. Фондът ревизира надолу прогнозата си от октомври за двете години с 0,2 процентни пункта.

Третото понижаване за по-малко от година бе предизвикано от най-лошото забавяне на Китай от 25 години, което изложи уязвимости в корпоративния и финансовия сектор на страната.

Лагард каза, че Пекин трябва да подобри кредитното разпределение, за да постигне баланс на икономиката отвъд задвижваните от дълг инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
fallback