IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард призова за дълбоки, всеобхватни и бързи политически действия

Според директора на МВФ само по този начин ще бъдат постигнати общите цели за глобалния икономически растеж

16:40 | 27.02.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

За дълбоки, всеобхватни и бързи политически действия призова управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на държавите членки на Г-20, цитирана от пресслужбата на институцията.

„Тази среща на Г-20 се случи в момент, в който несигурността и увеличаващите се рискове могат да поставят под риск глобалното икономическо възстановяване. В отговор на това членовете на Г-20 изразиха силно чувство на неотложност за изпълнение на политическите стъпки, нужни за ограничаване на рисковете и засилване на растежа“, коментира тя в Шанхай, където се срещнаха световните финансови лидери.

„Разпознахме редица предизвикателства пред глобалната икономика в момента – волатилните пазари и капиталови потоци, икономическия преход и затегнатите финансови условия в редица страни, големия спад в цените на суровините, измежду които и петролът, ескалиращото геополитическо напрежение, включително големият брой бежанци в някои региони“, допълни Лагард.

Срещу тези насрещни ветрове директорът на МВФ приветства решението на страните от Г-20 да направят повече, за да „постигнем общите си цели за глобалния растеж“.

Според нея за това е нужно да се използват всички налични инструменти. По нейни думи е нужен широк отговор на национално ниво и дръзки многостранни действия.

„В развитите икономики е нужен микс, който едновременно да подсили политиките по отношение на търсенето и предлагането, включително провеждането на продължителна приспособителна парична политика и подкрепящи фискални политики, като направят възможно използването на фискалното пространство по най-добрия начин (например, чрез разходи за инфраструктурни проекти)“, коментира Лагард за мерките, които според нея трябва да предприемат развитите страни.

По отношение на развиващите се държави тя смята, че е нужно „намаляване на уязвимостите и възстановяване на устойчивостта – укрепване на фискалните буфери и диверсифициране на моделите за растеж в страните износителки на суровини, например“.

Що се касае до дълбоките многостранни действия – по думите на Лагард става дума за това държавите от Г-20 да следват предишните си обещания, а тази година – да направят всичко възможно до 2018 г. да бъде постигнат допълнителен световен икономически растеж от 2%.

„Обновените структурни реформи са ключов елемент от необходимия политически пакет и приветствам ангажимента на Г-20 да подчертае този дневен ред, като формулира набор от принципи, чрез които да насърчи тези приоритети. МВФ с удоволствие ще подкрепи тези усилия“, категорична е Лагард, която бе преизбрана за ръководител на организацията за втори мандат.

„Г-20 също така подчерта важността на адекватната и ефективна глобална мрежа за финансова сигурност. МВФ се натовари със задачата да анализира този въпрос допълнително и да докладва на следващата среща на Г-20 през април“, заявява още Лагард.

„На тази среща Г-20 разпозна, че въпреки че глобалното възстановяване продължава, то остава твърде слабо и неравно и се разминава с нашите колективни амбиции за силен, устойчив и балансиран растеж. За да се справим с това предизвикателство, се нуждаем от действия сега“, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" по BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но и това е грешно защото държавната намеса без осъзнаване на системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441ще отложи проблема и дори ще го задълбочи и затова смятам въобще да ги няма тези ''кризи'' с нова ''система'',и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Съгласен. Вълната вече е на хоризонта :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Все още управляващият директор на МВФ Кристин Лагард не зачита, че при условия на сегашната сгрешена парична система политиците са със съдба на жертви и не са водещият фактор за постигане на устойчив икономически растеж.За стопански просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Топ Банкерите (лихварите) са 10 пъти по-добре платени от топ Политиците (които са ни наложени (уж с избори) да ни управляват). Днес Банките толкова са заробили и Държавите и отделните Граждани, че гражданите нямат повече сили да работят. Това обаче не пречи на самозабравилите се банкери да размахват пръст към политиците, те пък да размахват камшиците към гражданите, само че колкото повече взимат/грабят, толкова повече хората ще сприраме да работим и преоткриваме изкуството да се задоволяваме с малко (та да няма какво да ни взимат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Тая старата чанта , ако си мисли че ше го дигне с тия мантри ала Плевнелиев...дайте да дадем , членовете на Г20 ше си го преместат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
За засилване на растежа е ясно и как винаги след престъпленията на банкстерите ''лошата'' държава ги спасява по различни начини включително и с увеличаване на търсеното и тук е големият въпрос - от къде държавата да вземе парите за да засили крайното търсене(например, чрез разходи за инфраструктурни проекти)Крайното търсене на държавата и гражданите се стимулира по два начина :1)кредитиране 2)разпределение ,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може да има 10% растеж но това е временно защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята заради глобалното затопляне и изчерпаемите енергийни ресурси и затова трябва нова ''система'' и системен подход за който Жак Фреско говори още 1974год.(след 4 минута)- https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още