IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Цените на петрола ще останат ниски по-дълго от очакваното

Директорът на МВФ призова арабските страни, добиващи петрол в Персийския залив, да намалят разходите и да стимулират приходите чрез нови данъци

12:22 | 22.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Лагард: Цените на петрола ще останат ниски по-дълго от очакваното

Цените на суровия петрол най-вероятно ще останат ниски за по-дълго в сравнение с очакваното. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Тя призова арабските страни, добиващи петрол в Персийския залив, да намалят разходите и да стимулират приходите чрез нови данъци.

Трябва да бъде приет еднакъв данък добавена стойност сред страните членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, заяви Лагард в реч в Абу Даби. Тази мярка, успоредно с корпоративните и имотните данъци, ще спомогне за увеличаването на правителствените приходи, каза тя.

„Не само че цените на петрола паднаха с близо 2/3 от последния си пик, но фактори от страна както на търсенето, така и на предлагането, предполагат, че те ще останат ниски за дълъг период“, коментира Лагард. Това налага петролните производители да намалят зависимостта си от нефта за приходи в хазната.

Цените на петрола на международните пазари спаднаха с 44% през последните 12 месеца, принуждавайки Саудитска Арабия да намали разходите за енергийни субсидии и да помисли за евентуална емисия на държавни облигации и листване на държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co., известна като Saudi Aramco. Обединените арабски емирства също премахнаха субсидиите за горивата.

Американският лек суров петрол WTI би трябвало да се търгува в границата от 25 до 45 долара за барел до края на годината, „въпреки че е възможно за кратко да се насочи към цена от 20 долара“, прогнозира National Bank of Abu Dhabi. Според доклада на банката цени при долния диапазон ще стимулират ръста на търсенето.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
bertram
преди 8 години
Руснаците фалират по-бавно от очакваното....това ги мъчи САЩ и МВФ и придвеорните им песове от близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Държавите производители и износители на петрол трябва да оправят приходите си във бюджета(диверсификация) защото доклад на МВФ е точен - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniЕстествено няма да кажат директно ,че петрола свършва както аз - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Трябва диверсификация на енергийните източници в смисъл от изчерпаеми към ВЕИ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още