IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол записа първи седмичен ръст от три седмици

Европейският бенчмарк Брент обаче поевтиня трета поредна седмица

10:04 | 22.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола отчете резки спадове в петък, но американският лек суров петрол WTI записа седмичен ръст от 20 цента (0,67%), който е първият от три седмици, съобщава Investing.com.

На борсата New York Mecantile Exchange този сорт приключи седмицата на ниво 29,64 долара за барел. От началото на годината понижението е около 15 на сто.

Европейският бенчмарк Брент на лондонската борса ICE поевтиня в петък до 33,01 долара за барел и записа трети пореден седмичен спад от 1,04%. Понижението при този сорт е 12 на сто от началото на годината.

Към 9:30 часа българско време WTI се търгува с 1,73% ръст до 32,30 долара за барел, а Брентът с 1,33% до 33,45 долара за барел. 

Миналата седмица Администрацията за енергийна информация обяви ръст от 2,1 милиона барела в резервите в САЩ, които достигат рекордните 504,1 милиона барела.

Запасите в хранилището Кушинг, Оклахома, което е разпределителен център за WTI, нарастват с 36 000 барела през седмицата до 12 февруари.

В петък златото на платформата Comex от борсата Nymex поскъпна с 0,37% и финишира на ниво 1 230,80 долара за тройунция. Благородният метал скочи с 1,23%, след като беше публикувана стенограмата от последното заседание на Фед, от която става ясно, че централните банкери са загрижени, че затегнатите финансови условия може да навредят на американската икономика. Седмичното повишение в цената на златото е 0,69%, което е четвърто поредно.

Среброто на платформата Comex поевтинява с 2,64% миналата седмица, като затвори сесията в петък на ниво 15,37 долара за тройунция, а цената на медта се повиши с 2,37% до 2,076 долара за паунд, което е най-високата стойност от две седмици насам. Подобрените нагласи до голяма степен се дължат на очакванията на инвеститорите за допълнителни стимули от централните банки в Европа и Азия, посочва Investing.com

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест валути, се повиши с 0,65% през изминалата седмица. Американската валута беше подкрепена от добрите макроикономически данни, които подсказаха, че Фед все пак възнамерява да следва плана си за постепенно увеличение на лихвените проценти през 2016 г. В петък докладът за инфлацията показа, че потребителските цени в САЩ през януари се се повишили с 1,4% на годишна база, което беше над очакванията за 1,3% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още