IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова Азия за парични и фискални политики, благоприятни за растежа

Според директора на МВФ така страните ще могат да се справят с предизвикателствата, наложени от глобална икономика

11:10 | 12.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в събота призова азиатските страни да приемат парични и фискални политики, благоприятни за растежа, за да се справят с предизвикателствата, наложени от крехката глобална икономика, съобщава Ройтерс.

Призивът идва в момент, в който централните банкери в цял свят изпитват трудности със съживяването на икономиките си, ударени от забавящата се производителност и високия дълг.

Централните банки в Европа и Япония наложиха отрицателни лихвени проценти, за да стимулират потребителското търсене и да повишат тревожно ниската инфлация. Стратегията обаче засили волатилността на финансовите пазари и повиши съмненията за конкурентни валутни обезценявания.

По-рано тази седмица институцията предупреди за допълнително понижение на перспективите пред глобалния растеж заради нарастващите рискове от икономическо дерайлиране.

„Какъв трябва да е отговорът на Азия? Спокойно можем да кажем, че структурните реформи са ключови – за насърчаване на конкурентоспособността, растежа и работните места“, заяви Лагард на конференция, съвместно организирана от МВФ в Ню Делхи.

През януари МВФ прогнозира глобален растеж от 3,4% и 3,6% съответно за 2016 и 2017 г. Фондът ревизира надолу прогнозата си от октомври за двете години с 0,2 процентни пункта.

Третото понижаване за по-малко от година бе предизвикано от най-лошото забавяне на Китай от 25 години, което изложи уязвимости в корпоративния и финансовия сектор на страната.

Лагард каза, че Пекин трябва да подобри кредитното разпределение, за да постигне баланс на икономиката отвъд задвижваните от дълг инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основното което трябва да се разбере е ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Пол Кругман и Лари Съмърс признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната кризаRex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го казва хубаво ''Къде се провалиха икономистите'' ,и през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality Awara Group Study on Real GDP Growth Net-of-Debt - http://***.awarablogs.com/study-on-real-gdp-growth-net-of-debt/?option=com_easyblog&view=entry&id=154на български - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Положението е страшно и трябва да се обяснява подробно всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В своя статия от 4/01/2016 г. Джоузеф Стиглиц пише:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - Why The Great Malaise of the World Economy Continues in 2016Тъй като Стиглиц не обяснява подробно от къде да дойдат парите за увеличаване на съвкупното търсене и активните правит.политика ОБЯСНЯВАМ ПОДРОБНО - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още