fallback

Иран води преговори с руски и китайски банки за създаването на финансов център

Целта на финансовия хъб на остров Кешм е да се превърне в прозорец за навлизане към континентален Иран

15:00 | 14.06.16 г. 32

Иран планира да създаде финансов център на остров Кешм, който е със статут на свободна зона, в опит да привлече финансовите институции към пазар от 80 млн. души, коментира Bloomberg.

Китайски и руски банки планират да създадат представителства в зоната, каза в интервю Фархад Тагизаде-Хесари, старши съветник в Qeshm Investment and Development. Една от най-големите японски банки също води преговори с официалните лица за установяването си там, допълва той, но не посочва за кои банки става въпрос.

„Целта на този финансов сектор не е фокус върху Кешм, а островът да се превърне в прозорез към континентален Иран“, каза той. „Има голям интерес за навлизане в Иран“, допълва още Тагизаде-Хесари.

Икономиката на Иран традиционно разчита на приходи от петрол и потребление от вътрешния пазар. Този пазар предлага възможности за банкиране на дребно и финансиране на проекти. Страната се опитва да обнови инфраструктурата си и планира да вложи милиарди долари за разширяване на летищата, транспортните връзки и енергийния си сектор след вдигането на икономическите санкции през януари.

Международният валутен фонд очаква икономиката на Иран да се разшири с 4% през 12-те месеца до март 2017 г.

„Имаме множество изпълними проекти в различни сектори, които са от интерес за чуждестранните инвеститори“, казва Тагизаде. „Един от проблемите обаче е липсата на достъп до евтино финансиране. Финансовият център може да ни помогне да получим достъп до такова“, казва той.

„Иранските банки са под натиск от финансова гледна точка заради липсата на достъп до международен капитал“, посочва и Паям Афзали, управляващ директор и ръководител на инвестиционното банкиране в Kian Capital, базирана в Техеран компания за инвестиционно банкиране и управление на активи. „Те трябваше да поемат бремето от финансиране на икономиката на страната за доста дълъг период, затова са под натиск“, казва той.

Иранският президент Хасан Рухани, който превърна оттеглянето на санкциите срещу страната в основен приоритет по време на първия му мандат, който приключва през следващата година, залага на наплив от чужди инвеститори и международни компании, които да вдигнат икономиката на страната.

Иран все още страда от инфлация и хронична младежка безработица. Това залага на карта възможността на Рохани  да спечели втори мандат на президентските избори през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
fallback