IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран води преговори с руски и китайски банки за създаването на финансов център

Целта на финансовия хъб на остров Кешм е да се превърне в прозорец за навлизане към континентален Иран

15:00 | 14.06.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран планира да създаде финансов център на остров Кешм, който е със статут на свободна зона, в опит да привлече финансовите институции към пазар от 80 млн. души, коментира Bloomberg.

Китайски и руски банки планират да създадат представителства в зоната, каза в интервю Фархад Тагизаде-Хесари, старши съветник в Qeshm Investment and Development. Една от най-големите японски банки също води преговори с официалните лица за установяването си там, допълва той, но не посочва за кои банки става въпрос.

„Целта на този финансов сектор не е фокус върху Кешм, а островът да се превърне в прозорез към континентален Иран“, каза той. „Има голям интерес за навлизане в Иран“, допълва още Тагизаде-Хесари.

Икономиката на Иран традиционно разчита на приходи от петрол и потребление от вътрешния пазар. Този пазар предлага възможности за банкиране на дребно и финансиране на проекти. Страната се опитва да обнови инфраструктурата си и планира да вложи милиарди долари за разширяване на летищата, транспортните връзки и енергийния си сектор след вдигането на икономическите санкции през януари.

Международният валутен фонд очаква икономиката на Иран да се разшири с 4% през 12-те месеца до март 2017 г.

„Имаме множество изпълними проекти в различни сектори, които са от интерес за чуждестранните инвеститори“, казва Тагизаде. „Един от проблемите обаче е липсата на достъп до евтино финансиране. Финансовият център може да ни помогне да получим достъп до такова“, казва той.

„Иранските банки са под натиск от финансова гледна точка заради липсата на достъп до международен капитал“, посочва и Паям Афзали, управляващ директор и ръководител на инвестиционното банкиране в Kian Capital, базирана в Техеран компания за инвестиционно банкиране и управление на активи. „Те трябваше да поемат бремето от финансиране на икономиката на страната за доста дълъг период, затова са под натиск“, казва той.

Иранският президент Хасан Рухани, който превърна оттеглянето на санкциите срещу страната в основен приоритет по време на първия му мандат, който приключва през следващата година, залага на наплив от чужди инвеститори и международни компании, които да вдигнат икономиката на страната.

Иран все още страда от инфлация и хронична младежка безработица. Това залага на карта възможността на Рохани  да спечели втори мандат на президентските избори през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Момко,пишеш пълни глупости ...-----------------------------------------добре бе аз не казвам, че пишем истини ок. Аз разбирам нещата така ти ако ги разбираш другояче нема ядове, то не мое всички да сме на едно мнение нал тъй ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
Момко,пишеш пълни глупости ...Виж първо що е то определението за пари (преносител на стойност), и що е то съхранител на стойност. Разликата е от земята до небето и обратно.После вземи цуни Путкиин по г***з@, и ще чакаме долара да е чао.Преди това, обаче вече рублЪта е чао !А иначе, още малко ще има пари за ***, след това и на социални няма да можете да разчитате, защото путк***т@ не наема на трудов договор. Той има роби, включително и бългаофоби.И като гледам все привърженици на путкиин реват за пари, другите си имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
И като заключение баце независимо дали на вас "западнярите" ви харесва или не Запада няма да владее повече финансите на тея трите влъхви Русия, Иран и Китай, а дали рублата не ставала за нищо решава пазара тъй като тя е отвързана за разлика от юана даже ммм нали ?!? и плава "слободно" за разлика от сумай ти други валути.... :)) За иранските пари на тоя с чалмата нищо немога да кажа незнам там как ше се развият нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 5
khao
преди 7 години
чети кво ти пишат хората и може да поумнееш, ама надали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
еврото неможе да бъде конкуренция на долара щото квот кае Фашингтон и Марио Драги (ex Goldman Sachs employee) печати прай струва и му е.ба майката на еврото. Юана в момента се търгува в повече държави от колко с Евро какви 10-15г. бълнуваш незнам ето погледни .... той го е задминал еврото отдавна само у къщи след като са 1.6 млрд. камо ли навънка ..... :))http://fta.mofcom.gov.cn/english/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
А ти каза, че долара ДО 1 година ще изчезне и няма да е е резерв и това го каза 2013 даже, ако не се лъжа ------------------------------------------------------------------------------------------------значи да се изясним аз казах щото помня мноо добре, че тоя долар няма да е резерв до 5-10г. и той наистина не е резерв неофициално вече, защото може да се плаща за петрол в нещо различно тъй. Не долара няма да изчезне или ако изчезне ше влезне "Амеро" щото САЩа са в технически фалит и не само те, а всичкото Запад, за да не са САЩ валат им треа спешно отслабване на "врага" и за тва са тея TTIP и "вражески руски войски". А твойто твърдение че Еврото било конкуренция на долара е само у фантазийте ти баце също и че долара щял да бъде най-ползваната валута още дълго време ше бъде кога Евреите тръгнат у събота на раота тогава ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 6
khao
преди 7 години
то и преди 20 години можеше да си го купуваш с храна :) скоро пак ще е така в русия и ако това имаш в предвид ...мога само да ти се изсмея в тъповидното ти лице :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 25 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
то и ти каза, че руснаците щеха 2016 да се гътнат и да фалират ама не можаха, даже и тези всички русофобите същото твърдяха, аз твърдях обратното. Долара няма да изчезне, но някой ше стане независим от него и няма да се съобразява с Рокафелер и Ротшилд повече как искаш го разбирай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
не казах, че му давам 5-10год. макс и нема да е резерв, ако искаш намери къде съм написал, че ше изчезне за година айде ?!? .... И долара дефакто вече не е резерв, то си личи. Това кат излезне у БТВ у София вече ше сме разбрали последни ..... Сега може да си купуваш петрол не само в долари, може в Юани, Рубли, Евро тва е ако искаш ми вервай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 7 години
Смятай коминистическата ти глава почна да увира! Сега сега пита каква е целта на РФ за Иран и как ще си я финансира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още