IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Удължаването на санкциите от САЩ нарушава ядрената сделка

Министерството на външните работи на Иран заяви, че ще докладва случая на комисията, която следи изпълнението на сделката

12:20 | 02.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От Министерството на външните работи на Иран заявиха в петък, че решението на Сената на САЩ да удължи санкциите срещу страната за още 10 години нарушава историческата ядрена сделка, постигната между Иран и шест големи сили през 2015 г., съобщава Ройтерс.

„Удължаването на санкциите от американския Конгрес е нарушение на сделката. Ще го докладваме на комисията за Иран, създадена, за да следи изпълнението на сделката“, се казва в изявление на говорителя на външното министерство Бахрам Гасеми, прочетено по телевизията.

Членовете на Конгреса и други американски представители заявиха, че подновяването на закона за санкциите срещу Иран, който бе гласуван с единодушие в четвъртък, не нарушава ядреното споразумение, съгласно което Иран ограничи ядрената си програма за сметка на вдигането на санкциите.

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей предупреди през ноември, че удължаване на санкциите ще наруши споразумението и заплаши с ответна реакция.

„Американското правителство носи отговорност за изпълнението на международните си ангажименти. Американският президент прие да използва властта си, за да предотврати подобни мерки“ съобщава държавната информационна агенция ИРНА, цитирайки Гасеми.

Законът за санкциите срещу Иран ще изтече на 31 декември, ако не бъде подновен. Белият дом не е настоявал за удължаване, но не е и повдигал сериозни възражения. Някои помощници в Конгреса казват, че очакват президентът Барак Обама да го подпише.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп неведнъж критикува сделката по време на кампанията си за Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Моллите утекоха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още