IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как ще изглежда световната икономика до 2050 г.?

Пренасочването на икономическата сила от развитите към развиващите се страни ще продължи и до 2050 г.

11:15 | 08.02.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Отдалечаването на дългосрочната глобална икономическа сила от развитите икономики ще продължи и до 2050 г., тъй като развиващите се страни продължават да повишават дела си в световния брутен вътрешен продукт (БВП) в дългосрочен план въпреки последното разнопосочно представяне на някои от тези икономики.

Това е едно от ключовите открития в последния доклад на икономистите от PwC “Светът през 2050“ (World in 2050: The long view: how will the global economic order change by 2050?). Според доклада БВП на 32 от най-големите икономики в света, които формират около 85% от глобалната икономика, ще продължи да расте и занапред.

Докладът сочи, че световната икономика ще удвои размера си до 2042 г., разраствайки се със среден годишен темп от около 2,5% между 2016 и 2050 г. Двигател на този растеж до голяма степен ще бъдат развиващите се пазари и страни, като икономиките на Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия и Турция (Е7) ще се разширяват със среден годишен темп от около 3,5% през следващите 34 години.

За сравнение, в страните от Г7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, средният темп на растеж ще бъде само около 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Затова САЩ и всички развити ще отидат на опашката и т.н. обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Абсолютно си прав. В развитите държави новото поколение ги мързи и лежат на лаврите на предишното. Това поколение само иска без да дава. В университетите им промиват главите с разни либерални идеи и последствията ще ги видим много скоро.Обратното е в развиващите се държави. Там си е мизерийка и новото поколение няма от къде да цица. Нямат друг избор освен да учат и бачкат здраво. А и много деца ще се раждат при новите шампиони.Нашата държава няма къде да я поставя. Младото поколение почти се изнесе, а повечето от останалите искат да станат мутри или мутреси.Ние винаги сме били уникални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
ти да не мислиш, че на корпоративно ниво в САЩ не е социализъм. то затова има един лаф социализъм за богатите и капитализъм за бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Имаше един стар лаф "Първите паднаха в кърви и последните станахапърви".Тази класация изобщо не отчита разни катаклизми каквито неминуемоще има.Може тогава някой държави като Великобритания например изобщода са изчезнали под вода или унищожени от вулкани ,от войни и цунами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
StraightForward
преди 7 години
Ето поредната ЛЪЖА, и няма как да не е ЛЪЖА!!! ЩОТО ДО 2050 ПОЛОВИНАТА НЯМА ДА СТЕ ЖИВИ, РУСИЯ ЩЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛА !!! ДАЙТЕ ДА ВИДИМ ДО 2030 г. ПОНЕ имате по реални факти до тогава !!!Ама, сами се вижте как вярвате на пълни глупости !! И УТОПИИ, КАТО РОДЕНИ В УТОПИЯ ИМАТЕ ПРИСТРАСТИЕ, ВИДЯХМЕ ВИ 76 ГОДИНИ ВЕЧЕ, КАКВО МОЖЕТЕ И КАКВО НАПРАВИХТЕ !!! САМИТЕ ВИЕ СТЕ РЕЗУЛТАТ НА ТОВА !!! НА ТАЗИ ЧЕРВЕНА ЧЧУМА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
ти мани, ами каква гавра ще е с либералстващите папагали - чайниците 1 под мъдрото ръководство на ККП и с Мао върху юана. Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Само ако може най-любезно да се поизметат нашите мили съседи, а нас да не ни пипат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Аз пък виждам България да влезе в десетката и не се смейте ,не е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Kpetkov, Тази статия се появи тук благодарение на тебе и още веднъж ти благодаря за което!В по-пълното отразено изследване, http://***.pwc.com/gx/en/world-2050/assets/pwc-the-world-in-2050-full-report-feb-2017.pdfси става ясно:Стр19 (Projected GDP in PPPs in 2050); Стр 25 (GDP growth rate); и стр 34 (GDP per capita in 2050); ...като стр 7 на мен ми е най-полезна промяната в (GDP rankings).Иначе, може да пуснат и една статия за какво става с цената на златото (да не говорим за акциите на златодобивните компании), което добре отразява какво се случва в икономиките в последните два месеца.И ако задържат поне седмица време статиите под които има икономически или политически смислени коментари, ще е още по-добре и за медията и за нас споделящите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
е поради тая причина аз вещая просперитет за Гренландия и ескимосите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още