IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозна дипломатическа криза се заражда в Близкия изток*

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ прекъснаха дипломатическите си връзки с Катар "заради тероризъм"

09:28 | 05.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сериозна дипломатическа криза се заражда в Близкия изток, съобщава Ройтерс. Това става, след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет са прекъснали своите дипломатически връзки с Катар. Преустановени са и транспортните връзки с емирството.

Обяснението на тези действия е "защита от тероризъм и екстремизъм" след подкрепата на Катар за "Мюсюлманското братство", обясниха от Саудитска Арабия. Доха е обвинена и че подкрепя Иран - един от вечните врагове на кралството.
Катарските граждани имат двуседмичен срок да напуснат трите страни.

Кризата в отношенията в региона не е първата. През 2014 година Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства изтеглиха своите дипломати от Доха. Тогава обаче транспортните връзки бяха запазени.

Съобщението за блокирането на връзките днес беше направено от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, допълва още Ройтерс. До този момент все още липсва реакция на Доха на тези изявления.

Египет заявява, че с поведението си Катар застрашава националната сигурност на арабския свят. Бахрейн  и Обединените арабски емирства пък дадоха срок от 48 часа на дипломатите на Катар да напуснат страните и отзоваха и своите мисии в Доха, допълва The Guardian.

Британското издание припомня, че преди броени дни американският президент Доналд Тръмп проведе своята първа визита международна визита, която започна от Саудитска Арабия.

Днес и Йемен съобщи, че прекратява дипломатическите връзки с Катар, като обвинява Доха в близки връзки с основния си враг Иран.

Доха междувременно коментира, че се сблъсква с "кампания от изфабрикувани лъжи". Емирството допълва, че като член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив продължава да уважава суверенитета на другите държави в региона и няма да се намесва във вътрешните им работи.

Катар изразява и съжаление за координираното решение за прекратяване на дипломатическите връзки в региона. "Мерките са нечестни и се базират на твърдения и обвинения, които нямат връзка с реалността", коментира външното министерство на емирството. В съобщението се посочва, че решението няма да се отрази на "нормалния живот на гражданите и гостите на Катар".

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis21
преди 6 години
Тръмп май нещо е направил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ прекъснаха дипломатическите си връзки с Катар "заради тероризъм"--------------------------------------------------------------това ми звучи като :"От 01.07.2017г. минималната работна заплата в България се увеличава на 1800 лв. или 920 евро с решение на ЕК в Брюксел и финансовото министерство в България" .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
scott
преди 6 години
един по един, до един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още