IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат на изборите в Ирак

Листата на шиитския духовник Муктада Садр е начело, a алиансът на премиера Абади изостава според частични официални резултати 

08:20 | 14.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Муктада ас Садр е начело според първоначалните официални резултати от парламентарните избори в Ирак, при преброени над половината от гласовете, съобщи на пресконференция тази нощ Независимата избирателна комисия. 
Това означава изненадващо завръщане на сцената за влиятелния шиитски духовник националист, изместен от подкрепяни от Иран съперници, предаде Ройтерс. 

Друг опозиционен блок - "Фатх" на подкрепяния от Техеран Хади ал Амири, лидер на бившите шиитски милиции "Ал Хашд аш Шааби", които воюваха срещу "Ислямска държава", е втори след преброяването на над 95% от бюлетините, подадени в 10 от 18-те иракски провинции, включително Басра.

Премиерът Хайдер ал Абади изглежда остава трети. Сега излиза, че Абади е отстъпил във всички провинции с изключение на Ниневия, чийто административен център е Мосул, бившата "столица" на "Ислямска държава". Абади провъзгласи освобождаването на града през юли миналата година, съобщава БТА. 

Източници от комисията и от силите за сигурност преди това бяха заявили, че той води на изборите в събота. 
Активността на избирателите е била 44,52% при преброени 92% от гласовете, значително по-ниска от предишните избори, когато гласуваха 60 на сто от избирателите, заяви избирателната комисия. Резултатите тепърва може да се променят, тъй като не се взимат предвид бюлютините на близо 700 хил. членове на силите за сигурност, както и на близо един милион иракчани, живеещи в чужбина, отбелязва Франс прес.

Въпреки успехите на опозицията, според прогнозата на тв канал "Ал Хадас", цитиран от ТАСС, мнозинството от депутатските места - 60 от 328, ще получи блокът "Насър" (Алианс на победата) на Абади, "Сайрун" и "Фатех" (Завоевание) - съответно 51 и 39 места, а коалицията на Малики "Правова държава" - 23 места. В сунитските райони, според предварителните резултати, водят алиансите "Карар ал Ирак" и "Ал Уатания " начело с вицепрезидентите Осама ан Нуджайфи и Аяд Алауи. 

Очаква се пълните резултати официално да бъдат обявени днес. Садр и Амири излязоха начело в четири от 10-те провинции, където са преброени гласовете, но блокът на духовника "Ас Сайрун" е спечелил значително повече гласове в столицата Багдад, където тази нощ неговите привърженици празнуваха. 
Комисията не обяви колко депутатски места е спечелила всяка листа и уточни, че ще го направи днес, след като съобщи резултатите от останалите провинции. Абади е трети в шест провинции, но пети в Багдад, който има най-големия брой депутати. Неочаквано резултатите показаха, че коалицията на бившия премиер Нури ал Малики, смятан за сериозен съперник на Абади, изостава значително. 

Подреждането все още може да се промени след обявяването на резултатите от осем провинции, сред които и Ниневия, която има втория по брой депутатски места след Багдад. 

Второто място за Садр би означавало изненадваща победа за духовника, който има ревностни последователи сред младите и бедните, но бе пренебрегнат от влиятелните подкрепяни от Иран фигури. Той сформира неочаква съюз с комунистите и други независими светски привърженици, които се включиха в протестите, организирани от него през 2016 г., за да принуди правителството да вземе мерки срещу корупцията.

Документ, разпространен сред журналистите от кандидат в Багдад показа, че Садр е спечелил националния народен вот с над 1,3 млн. гласове, следван от Амири с над 1,2 милиона и Абади с над 1 милион. Ройтерс не може да потвърди независимо автентичността на документа, но отбелязва, че числата в него, показващи резултатите от всичките 18 провинции, отговарят на резултатите от избирателната комисия за 10-те, обявени от нея. Националният народен вот не съответства директно на броя на местата, която всяка листа печели в парламента, подчертава агенцията. В изборите участваха представители на 320 партии и коалиции и независими кандидати, предаде ТАСС. 

Ниската избирателна активност отчасти се приписва както на общественото разочарование от политиците, така и на проблемите с новата електронна система за гласуване, отбелязва ДПА.

Мерките за сигурност бяха затегнати вчера в провинция Киркук, където се прояви напрежение. Демонстрации имаше в части от провинцията с искане за ръчно преброяване на бюлетините. Първите сблъсъци избухнаха в събота вечер, когато първите резултати показаха значителна преднина на Патриотичния съюз на Кюрдистан в етнически смесената провинция. Арабските и туркменските партии в Киркук дадоха срок от 24 часа на Независимата избирателна комисия да започне ръчно преброяване, заяви местният политик Ершад Салихи, лидер на Иракския туркменски фпронт. В отговор комисията ще изпрати мисия за установяване на фактите, съобщи Салихи. Ситуацията е напрегната и в Сулеймания, втория по големина град в автономния регион Иракски Кюрдистан, превдаде ДПА. 

Алиансът, воден от бившия премиер Аяд Алауи, вчера призова за анулиране на резултатите, още преди да са обявени, като отправи обвинения за измами в изборния процес, компрометиран от масово насилие и апатия на гласоподавателите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още