fallback

Не се смейте. Инфлацията във Венецуела наистина се забавя

Обезценяването на боливара се забавя осезаемо, но това едва ли ще доведе до трайна промяна в латиноамериканската страна

21:02 | 30.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Когато властите във Венецуела неочаквано публикуваха непредставяни досега данни от последните години за икономическото състояние на страната на сайта на централната банка във вторник, най-набиващата се на очи тенденция беше тази за забавяне на хиперинфлацията в страната през тази година.

Венецуелците незабавно се усъмниха в подобно твърдение и техният скептицизъм е напълно разбираем, като се има предвид с колко малко авторитет се ползва режимът на президента Николас Мадуро, посочва Bloomberg в свой материал.

Но най-странното е, че докладът на централната банка в общи линии изглежда верен: инфлацията наистина се забавя. И това се вижда не само от индекса Bloomberg Cafe Con Leche Index – на годишна основа увеличението се свива до 99 900% от 224 900% в края на миналата година, но същото става ясно и от валутния пазар, където темпът на обезценяване на боливара спрямо долара се забави осезаемо.

Местни икономисти, които изучават отблизо инфлацията в страната, посочват, че режимът на Мадуро до голяма степен е организирал това забавяне, принуждавайки банките да оставят голяма част от средствата си в централната банка. Това ги спира да отпускат средства на потребителите, които обикновено ги използват за покупка на долари от черния пазар, което на свой ред допълнително ускорява инфлацията.

„Бруталните парични ограничения всъщност направиха инфлацията по-умерена“, посочва Омар Замбрано, икономист от Каракас.

Почти никой не очакваше подобен развой на събитията във Венецуела през тази година. Повечето прогнози бяха за колосално ускорение на инфлацията през шестата година от икономическата криза на страната. Международният валутен фонд например прогнозираше, че темпът ще достигне 10 000 000% до края на тази година. Същите бяха и очакванията на Fitch Ratings.

Но малцина вярват, че настоящото забавяне ще се задържи за дълго. В една страна, която вече преживява хуманитарна криза, икономическите трудности, предизвикани от политиката на централната банка, са твърде екстремни, за да бъдат понесени още дълго, смятат анализатори.

Плюс това – допълват те – основната причина за хиперинфлацията, а именно печатането на боливари за финансиране на огромния бюджетен дефицит на страната, остава непроменена.

„Правителството продължава да печата пари, тъй като то няма други опции законно да финансира дефицита“, смята Замбрано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 10.09.22 г.
fallback