IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Контрол над раждаемостта ще помогне в борбата с климатичните промени

Нов доклад поставя пред държавите и обществата политически чувствителни въпроси

17:57 | 10.11.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди 40 години, учени от 50 държави се събират в Женева да обсъдят това, което тогава се нарича „климатичен проблем с въглеродния двуокис“. По онова време, поради зависимостта от горивата, която стои в основата на петролната криза от 1979 г., те успяват да предскажат, че глобалното затопляне ще се превърне в основен проблем на околната среда, пише Bloomberg.

Учените се захващат за работа и успяват да формулират предложения за борба с този проблем, включително и поставят началото на Междуправителствения панел за климатични промени, най-голямата организация обединяваща учени за климата. Целта им била да се заемат с климатичните промени преди да е твърде късно. Но след обещаващото начало, усилията на петролната и другите индустрии, базирани на изкопаеми горива, както и политиците, които поставят икономическия растеж над здравето на планетата, успяват да ги забавят. Сега, четири десетилетия по-късно, по-голяма група от учени повдига друг, много по-спешен проблем – свръхпопулацията, или пренаселеността. 

Повече от 11 хиляди учени от цял свят призовават да се направи критично важна добавка към стратегията за замяна на изкопаемите горива с възобновяема енергия – и тя е, че има нужда от далеч по-малко хора на планетата.

„Ние декларираме, с повече от 11 хиляди подписа, събрани по света, ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатична криза, която изисква спешни мерки“, пишат учените в рязко предупреждение, публикувано в списанието BioScience.

Докато предупрежденията за последиците от климатичните промени стават вече досадни за обикновения читател, зрител и слушател по света, това последно комюнике представлява изключение, като се имат в предвид данните, които го придружават. Изложени последователно, те показват опустошителната посока, в която се движи здравето на планетата. Консумацията на месо, емисиите на парникови газове, топенето на ледниците, повишаването на нивото на океаните и екстремните климатични явления – всичко това очертава мрачна картина на 40 години пропилени възможности.

Учените отправят специални призиви към политиците и държавниците бързо да наложат системни промени в енергийните, хранителните и икономическите политики. Освен това, те отиват и една стъпка напред – в политически опасната тема за контрол над раждаемостта. Тя „трябва да бъде стабилизирана и, в идеалния случай, постепенно намалена – в рамка осигуряваща социален интегритет“, пишат учените.

„Ние сме окуражени от настоящото надигане на тревогата“, пише още в писмото.

Още анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 4
peter1878
преди 4 години
Много "мъдро". Как да преценим на кого точно да забраним да ражда? Богатите могат добре да осигурят децата си, но всъщност точно те (и въобще задоволените) имат най-голям въглероден отпечатък (справка - колко храна се изхвърля в задоволените общества, а и въобще консумацията на всякакви продукти, които изискват огромни количества петрол, питейна вода и т.н.) Оказва се, че Азия и Африка потребяват в пъти по-малко на глава от население от Запада. Да се ограничи раждаемостта на безразборните консуматори! Да отваряме ли дума за умишленото произвеждане на некачествени стоки с цел по-кратката им употреба, за да може бизнесът да върви? Имам роднини, които са постигнали оптимална утилизация на ресурсите и почти нищо не се изхвърля. Защо те да нямат много деца като не са безразборни консуматори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
напротив, ти си живото доказетелство че парите за наука и образование са крайно недостатъчни ... Резултатите винаги можеш да ги провериш, това че нямаш умствен капацитет да ги разбереш, незначи че ги крият от теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Ето до какво ни доведе днешната тоалетна наука и даването на пари за наука без да се проверява какъв резултатите... Като се започне с "роля на гащите в българския фолклор" и се стигне до глупостите описани в тази статия. Всички трябва колективно да се спрат всички пари за наука и само проектите, които могат да намерят финансиране от бизнеса да видят някога бял свят, а не да се прахосват стотици милиони за феодалните старци от БАН и подобни институции в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 4 години
като чета коментарите, май си заслужаваме затоплянето и масовата смърт на хора... дано поне след това гена се почизитси от тъъпаци ! Ако ли не, явно сме били неуспешен еволюционен опит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Ето до какво води промиването на мозъци - малката екоактивиска на видеото, по време на среща с члeнa нa Дeмoкрaтичecкaтa пaртия нa CAЩ Aлeкcaндрия Oкacиo-Кoртec в Ню Йoрк, прeдлoжи дa ce ядaт дeцa зa рeшaвaнe нa климaтичнитe прoблeми.https://***.youtube.com/watch?v=5oUmnokCxLo&feature=emb_logo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
То по времето на инквизицията 11 хиляди учени са защитавали тезата, че земята е плоска, а тия които са казвали, че това са религиозни глупости, са били пращани на кладата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
vankata89
преди 4 години
Добро утро. Аз от кога пиша че плантата е пренаселена и хората трябва да имат по едно дете за да се пооправи малко положението. В противен случей доста хораще измрат по един или друг начин било то от глад война или комбинация от двете, а с политика за едно дете биха се спестили страдания на много хора без да има някакви проблеми или последствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Ами, по-добре да предадем ученитете на Инквизицията. Той сегашният Папа няма да е против. Тъй им се пада на тия еретици. Нека ги поизмъчват едно хубаво. Щяхме да си живеем много по-щастливо със знанието, че Земята е плоска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 17
bgMan
преди 4 години
Аз предлагам да започнем намаляването на популацията с тези 11 000 учени, които са се подписали под подобно безумие.Очаквам позицията по този въпрос на всички така загрижени за човешкия живот и свобода различни либерални и *** толерасти. Ще защитават ли сега правото на човешкия живот или ще се задоволят само с това, което им диктува сексуалния нагон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 66 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ами кажете на нигъри, индианци и талибани да се чифтосват по-малко !!! Защо надувате главите на цивилизованите хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още