fallback

Най-дългите преговори за климата завършиха с компромисна сделка

Въпросите за пазара на въглеродни емисии останаха за решаване през следващата година

16:25 | 15.12.19 г. 12
Автор - снимка
Създател

Най-дългите преговори за климатичните промени досега завършиха с компромисна сделка, сключена в Мадрид, съобщава BBC.

Изтощените делегати постигнаха съгласие по основния въпрос за засилването на глобалния отговор чрез ограничаването на въглеродните емисии. Всички държави ще трябва да дадат нови обещания, свързани с климата, като това трябва да се случи до следващата голяма конференция, която ще се проведе в Глазгоу догодина.

Разделението по други въпроси, в това число как да се регулира пазара на въглеродни емисии, доведе до отлагане на решението до следващата среща.

Какво все пак беше решено?

След два допълнителни дни и нощи на преговори, делегатите най-сетне се споразумяха за сделка, която включва подготвяне на нови, подобрени планове за намаляване емисиите, които трябва да бъдат готови до срещата в Глазгоу.

Всички страни ще трябва да адресират проблема с пропастта между това какво казва науката, че е необходимо, за да се избегнат опасни климатични промени, и настоящото състояние, което би накарало света да премине този праг в десетилетието от 2030 до 2040 г..

Подкрепен от Европейския съюз (ЕС) и малките островни държави, натискът за по-амбициозни действия получи отпор от редица държави, включително САЩ, Бразилия, Индия и Китай. Въпреки това беше постигнат компромис, а по-богатите страни трябва да покажат, че са спазили обещанията си за действия срещу климатичните промени в годините преди 2020 г.

Реакциите

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е разочарован от резултата.

“Международната общност пропусна важна възможност да покаже по-голямата си амбиция за смекчаване, адаптиране и финансиране, свързани с борбата с климатичните промени”, посочи той, цитиран от AFP.

Междувременно Лорънс Тубиана от Европейската климатична фондация и архитект на Парижкото споразумение описа резултата като “смесен” и “далеч от това, което науката ни казва, че е необходимо”.

Решенията на други въпроси, включително големия проблем с пазара на въглеродни емисии, останаха за следващото събрание в Глазгоу. Този аспект от сделката беше приветстван от някои.

“За щастие слабите правила за базиран на пазара механизъм, промотирани от Бразилия и Австралия, които биха подкопали усилията за намаляване на емисиите, бяха отложени и битката може да продължи догодина на COP26 в Глазгоу”, коментира Мохамед Адов от Power Shift Africa.

Много от присъстващите останаха недоволни от цялостния пакет решения, тъй като смятат, че той не отразява спешността на въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
fallback