IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

МАЕ очаква рекорден годишен спад на обема на въглеродните емисии от почти 8%

09:15 | 09.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въглища, природен газ

Тази тенденция се отразява на търсенето на електроенергия от въглища и природен газ, които се оказват все по-силно притиснати между слабото общо търсене на енергия и увеличаващото се производство на ВЕИ. В резултат на това общият дял на природния газ и въглищата в световния енергиен микс се очаква да спадне с 3 процентни пункта през 2020 г. до ниво, което не е наблюдавано от 2001 г.

Въглищата са особено силно засегнати, като се очаква глобалното търсене да спадне с 8% през 2020 г., което е най-големият спад след Втората световна война. След своя пик през 2018 г. производството на електроенергия от въглища се очаква да намалее с повече от 10% през тази година.

След 10 години непрекъснат растеж търсенето на природен газ е на път да намалее с 5% през 2020 г.

ВЕИ

Възобновяемите източници се определят като единственият енергиен източник, чийто дял ще нарасне през 2020 г. Въпреки прекъсванията по веригите на доставка, които са спрели или забавили внедряването в няколко ключови региона през тази година, фотоволтаиците и вятърните турбини ще успеят да тласнат производството на енергия нагоре с 5% през 2020 г., подпомогнати от по-силното производство на хидроенергия.

Нарастването на дела на ВЕИ ще се забави

Въпреки устойчивостта на възобновяемите източници в производството на електроенергия през 2020 г. техният растеж се очаква да бъде по-бавен, отколкото в предишни години. Ядрената енергетика, друг основен източник на нисковъглеродна електроенергия, вероятно ще спадне с 3% тази година. Очаква се глобалното търсене на биогорива да спадне значително през 2020 г., тъй като ограниченията за транспорта и пътуванията намаляват търсенето на гориво за автомобилния транспорт, включително за смесените горива.

Емисии CO2 - с 8% надолу

В резултат на тези тенденции - главно намаляването на използването на въглищата и петрола - глобалните емисии на CO2, свързани с енергетиката, ще се свият с почти 8% през 2020 г., достигайки най-ниското си ниво от 2010 г. Това ще бъде най-голямото намаляване на количеството емисии, регистрирани някога - почти шест пъти по-голям от предишния най-голям спад от 400 млн. тона CO2 през 2009 г. заради световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
ED
преди 4 години
Въглищата са отдавна икономически НЕизгодни. Прави сметка щом и арабеските взеха да правят соларни паркове за да захранват с енергия петролните си иснталации за какво става въпрос. Над 70% от новите енергийни проекти по света са ВЕИ и причината е в скорост за изграждане и кост/бенефит ефект с най-добра възвръщаемост.Субсидиите в миналото свършиха своята работа като направиха технологията евтина за да измести старите замърсяващи мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Ето как изглежда "честната" конкуренция, когато въглищата са непрекъснато и фокусирано атакувани с регулации и безумни СО2 такси, докато несигурните ВЕИ се радват на стимули и щедри субсидии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още