IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

МАЕ очаква рекорден годишен спад на обема на въглеродните емисии от почти 8%

09:15 | 09.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въглища, природен газ

Тази тенденция се отразява на търсенето на електроенергия от въглища и природен газ, които се оказват все по-силно притиснати между слабото общо търсене на енергия и увеличаващото се производство на ВЕИ. В резултат на това общият дял на природния газ и въглищата в световния енергиен микс се очаква да спадне с 3 процентни пункта през 2020 г. до ниво, което не е наблюдавано от 2001 г.

Въглищата са особено силно засегнати, като се очаква глобалното търсене да спадне с 8% през 2020 г., което е най-големият спад след Втората световна война. След своя пик през 2018 г. производството на електроенергия от въглища се очаква да намалее с повече от 10% през тази година.

След 10 години непрекъснат растеж търсенето на природен газ е на път да намалее с 5% през 2020 г.

ВЕИ

Възобновяемите източници се определят като единственият енергиен източник, чийто дял ще нарасне през 2020 г. Въпреки прекъсванията по веригите на доставка, които са спрели или забавили внедряването в няколко ключови региона през тази година, фотоволтаиците и вятърните турбини ще успеят да тласнат производството на енергия нагоре с 5% през 2020 г., подпомогнати от по-силното производство на хидроенергия.

Нарастването на дела на ВЕИ ще се забави

Въпреки устойчивостта на възобновяемите източници в производството на електроенергия през 2020 г. техният растеж се очаква да бъде по-бавен, отколкото в предишни години. Ядрената енергетика, друг основен източник на нисковъглеродна електроенергия, вероятно ще спадне с 3% тази година. Очаква се глобалното търсене на биогорива да спадне значително през 2020 г., тъй като ограниченията за транспорта и пътуванията намаляват търсенето на гориво за автомобилния транспорт, включително за смесените горива.

Емисии CO2 - с 8% надолу

В резултат на тези тенденции - главно намаляването на използването на въглищата и петрола - глобалните емисии на CO2, свързани с енергетиката, ще се свият с почти 8% през 2020 г., достигайки най-ниското си ниво от 2010 г. Това ще бъде най-голямото намаляване на количеството емисии, регистрирани някога - почти шест пъти по-голям от предишния най-голям спад от 400 млн. тона CO2 през 2009 г. заради световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Делът на ВЕИ расте, поради общия спад на енергопотреблението и защото техния ток се изкупува с приоритет дори и да е най-скъп. Кого лъжете? Защо ВЕИ не се конкурират с останалите производители на пазарен принцип? Иначе сам аз съм против въглището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
7Hahotoдо:fonпреди 2 часаС День победы Фончо!========== Уж запален рублофил, па не можеш едно изречение правилно да вържеш на руски, та трябва някой от другия лагер да те поправя!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
fon
преди 3 години
А-а, Честит ти ден на савецката окупация и на всички слуги на Русия у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
Hahoto
преди 3 години
И да знаете въглищата са ЕДИНСТВЕНИЯ местен ресурс, който гарантира енергийната НЕЗАВИСИМОСТ на страната. Да стопанистват се супер неизгодно в нашата квази държава, и благодарение и на зелените талибани в ЕС, ще бъдат заменени от: китайски ВЕИ, руски и американски ГАЗ, руско ядрено гориво, внос на ток от "пушливи" ТЕЦове на въглища от Турция, и разбира се всичко това ще е за сметка на енергийната сигурност! Да си зелено модерен е чудесно, но за жалост нямаме Шведския фонд зад гърба си, а и да имахме с този олигархичен модел на държава е все тая. Когато си *** да внасяш цялата си енергия и да те скубят чужди и твои юзбашии и да плащаш приумиците на зелените талибани, за техния рахатлък, е хак да ти е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Ivel
преди 3 години
Спомням си още едно стихотворение от училище, някъде от 68-70 година:Горд завод издига своя бял комин, чак до облаците стига черният му дим!Яко а? А плочките в пустинята не прекриват ли пътя на камилите, тия хора нямат ли си там зелени и всякъкви там умни и красиви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
С День победы Фончо! - на тая дата си бил увит в килим и си смърдял на пърлено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Соц кратуната има нужда от димящи комини, за да види просперитет. Без смрад и сажди, според него няма икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 години
като кажеш А, кажи и Б, не крий че въгледобива също е силно субсидиран от държавата, щото така изглежда че прокарваш опорки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
fon
преди 3 години
В Абу Даби соларния ток е вече $13.5/МВч или под 25 лева, което не може да се постигне с никакъв друг източник.http://taiyangnews.info/markets/worlds-lowest-solar-tariff-for-2-gw-abu-dhabi-tender/Вярно там слънцето е силно, земята в пустинята е без пари и при арабите лихвите са забранени, но тази цена след време и в България ще е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
fon
преди 3 години
Хората започнаха да ценят чистия въздух все повече. Само някакви соц отломки още си мечтаят още да дишат пушеци. Интересно е, че някои предричаха увеличение на газа за регулиране на ВЕИ, пък ВЕИ реално намаляват и потреблението като цяло и на газ тъй като се нуждаят от регулиране само в кратки отрязъци от времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още