IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните сливания и придобивания достигат рекордните 5,8 трлн. долара през 2021 г.

Очаква се бурните темпове на сделките да се запазят и през 2022 г., въпреки перспективата за ръст на лихвите

13:31 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сливанията и придобиванията в световен мащаб ще запазят бурните си темпове и през 2022 г., след като отбелязват историческа година, подхранвана до голяма степен от наличността на евтино финансиране и процъфтяващите фондови пазари.

Глобалните обеми на сливанията и придобиванията надхвърлят 5 трлн. долара за първи път, като достигат 5,8 трлн. долара, показват данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс. На годишна база стойността на сливанията и придобиванията отбелязва ръст от 64%.

Предишният рекорд беше през 2007 г., когато сливанията и придобиванията достигнаха стойност 4,55 трлн. долара.

Заредени с пари и насърчени от покачващите се оценки на фондовия пазар, големи фондове за изкупуване, корпорации и финансисти са сключили 62 193 сделки през 2021 г., което е с 24% повече в сравнение с предходната година, показват още данните.

Инвестиционни банкери казват, че очакват лудостта по сключването на сделки да продължи и през следващата година въпреки задаващите се повишения на лихвите.

По-високите лихвени проценти увеличават разходите по заеми, което може да забави дейността по сливания и придобивания. Въпреки това съветниците по сделките все още очакват вълна от големи сливания през 2022 г.

Паричната политика на Федералния резерв на САЩ разпали ръст на фондовия пазар и даде на ръководителите на компаниите достъп до евтино финансиране, което от своя страна ги насърчи да следват големи цели.

В САЩ е осъществен най-голям обем сливания и придобивания по стойност – почти половината от световния обем (2,5 трлн. долара), като стойността им се удвоява на годишна база, въпреки по-строгата антитръстова среда при администрацията на президента Джо Байдън.

Най-големите сделки за годината включват сделката на AT&T Inc на стойност 43 млрд. долара за сливане на медийния бизнес с Discovery, както и изкупуването на Medline Industries Inc с помощта на ливъридж за 34 млрд. долара.

Сред най-големите сделки през годината е и придобиването на Kansas City Southern от Canadian Pacific Railway за 31 млрд. долара и разпадането на американските корпоративни гиганти General Electric Co и Johnson & Johnson.

Сделките в сектори като технологии, финанси, промишленост и енергетика и електроенергия представляват по-голямата част от обемите на сливания и придобивания тази година. Изкупуванията, подкрепени от фирми за частен капитал, се удвояват и надвишават границата от 1 трлн. долара за първи път, сочи още статистиката.

Данните от проучване сред търговци и съветници, осъществено от Grant Thornton LLP, показват, че над две трети от анкетираните вярват, че обемите на сделките ще нараснат въпреки предизвикателствата, породени от регулациите и пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още