IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН допусна Енергони до търговия на БФБ въпреки одиторските противоречия

Дружеството се задължава до края на годината да представя в КФН тримесечни одитирани финансови отчети

19:26 | 08.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
КФН допусна Енергони до търговия на БФБ въпреки одиторските противоречия

Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила писмо до Българска фондова борса - София за допускане до търговия на регулиран пазар на акции, издадени от Енергони АД, се казва в прессъобщение на комисията. Решението е на Кирил Желев, член на КФН, заместващ Ралица Агайн, която е зампредседател на КФН.

В средата на април КФН реши да спре търговията с акциите на Енергони, докато дружеството не представи в комисията одиторско мнение без забележки или коригирани финансови отчети в съответствие с одиторското мнение.

Назначеният на 26 март независим одит, извършен от Ърнст и Янг Одит ООД е приключил с отказ за изразяване на мнение от страна на одитора, поради невъзможност същият да получи „достатъчни и уместни одиторски доказателства, които да послужат за база за изразяване на одиторско мнение...“

На 1 юни в КФН е бил представен междинен финансов отчет на Енергони към 31 май 2010, одитиран от регистриран одитор Марко Петров Терзийски, който е заверил отчета на дружеството без забележки.

Очевидно са налице разнопосочни одиторски заключения относно финансовите отчети на Енергони, се казва в прессъобщението.

Това се отнася и за патентования „Метод за изграждане на вятърна електроцентрала”, оценен на 547 хил. лв., за когото нито Патентното ведомство, нито Камарата на независимите оценители са изразили готовност да се ангажират с мнение относно достоверността на извършената оценка.

Поради всичко изложено КФН преценява, че няма повече основания за недопускането до борсова търговия на акциите, емитирани от Енергони АД.

Дружеството обаче се задължава до края на годината да представя в КФН тримесечни финансови отчети за дейността си, заверени от регистриран одитор, както и доклад на одитора.

В същото време Енергони разпространи чрез БФБ информация, че е уведомено за ангажимент на стратегически инвестиори от Евроепйския съюз и САЩ да закупят акции на дружеството, след като то бъде реално допуснато до търговия на БФБ.

В средата на май Съветът на директорите на Енергони взе решение да сключи договор за съставяне на проспект за увеличение на капитала на дружеството до 1 млрд. лв. с инвестиционните посредници Мак Кап АД и КВС България.

В края на миналата година капиталът на дружеството бе увеличен от 250 хил. лв. на 547,6 млн. лв. поради осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД.

През юни миналата година гръцката компания майка на Енергони обяви, че смята да инвестира 160 млн. евро във ветроенергиен парк в България. Проектът трябва бъде с мощност от 100 мегавата.

От компанията казаха, че 137 млн. лв от необходимите инвестиции ще бъдат предоставени чрез собствени средства, а останалото – от инвеститори. Проектът се очакваше да бъде стартиран през ноември, а строителните работи да продължат около година.

Наред с това Енергони възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на фабрика за бутилиране на минерална вода.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grigos
преди 14 години
"Наред с това Енергони възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на фабрика за бутилиране на минерална вода."-Много студена вода ще пият някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
airush
преди 14 години
КФН досега показа, че може да гони само дребни спекуланти-. Не можа да се справи с потребители на форума, които спамват по определени дружества и дават подвеждаща информация. Сега като се набият ПФ по тази страхотна позиция, не ми се мисли. И пак под благия поглед на КФН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
swot
преди 14 години
Ami na kruga kapital im triabwat pari kato sa go zakusali i naj nakraia uspeha da izlujat horata:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още