IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меком увеличи дивидента по привилегированите си акции от 12% на 18%

Днес КФН потвърди изменение в проспекта за издаване на книжа с емисионна стойност 14 млн. лв.

16:57 | 29.09.10 г. 4
Меком увеличи дивидента по привилегированите си акции от 12% на 18%

Комисията за финансов надзор потвърди допълнение към проспекта за публично предлагане на конвертируеми привилегировани акции на Меком АД, с което увеличава кумулативния гарантиран годишен дивидент от 12% на 18%. Решението е взето на днешното заседание на надзорния орган.

С решение от 11 август 2010 г. КФН потвърди проспекта за публично предлагане на емисия акции, издадени от „Меком” АД, гр. Силистра, в размер на 14 000 995 броя безналични, поименни, свободно прехвърляеми, задължително конвертируеми привилегировани акции без право на глас. Емисионната и номинална стойност на 1 акция е 1 лв.

За сравнение, привилегированите акции на Химимпорт АД са с 9% годишен дивидент (издадени през 2009 г.), а тези на Енемона АД сa с 10% (издадени през 2010 г.). При първата емисия привилегировани акции, а именно тази на София комерс Заложни къщи АД, издадена през 2006 г., годишният кумулативен дивидент е 15% от емисионната цена.

Последната цена с обикновените акции на Меком АД е 59 ст. за бр., като за последните 12 месеца се наблюдава спад от 26,25%.

КФН също така прие на първо четене проект на Наредба за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от Кодекса за застраховането.

С наредбата се уреждат изискванията към информационните системи на застрахователите и тяхната оперативна съвместимост с информационните системи, регистри и бази данни, създавани и поддържани от Информационния център към Гаранционния фонд. Уреждат се издаването и отчитането на договорите за задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, договорите за гранична застраховка и сертификатите „Зелена карта”.

Проектът на наредбата има за цел да спомогне за изграждането на актуална и надеждна база данни за сключените застраховки; чистота на данните, тъй като в достатъчна степен се елиминира човешкия фактор при издаването на полиците; да се гарантира, че всички сключени полици ще бъдат отчитани и то в деня на тяхното сключване и да бъде осигурена една от необходимите предпоставки за въвеждането на ефективна система бонус/малус. В проекта са заложени срокове за техническо обезпечаване на информационната система като в срок от три месеца от влизането в сила на наредбата застрахователите трябва да представят в комисията техническите си задания за адаптиране на информационните си системи.

Проектът на наредбата ще бъде изпратен за съгласуване със заинтересованите страни и публикуван на интернет страницата на комисията в раздел „Нормативна уредба” – „Проекти”. 

Регулаторният орган прие на първо четене и проект за изменение и допълнение на Наредба № 27 за реда и методиката за образуване на техническите резерви от застрахователите и от презастрахователите, и на здравноосигурителните резерви.

Измененията се отнасят до методите за образуване на техническите резерви по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, а именно: въвежда се резерв по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите в допълнение на пренос-премийния резерв, чийто размер е обвързан с минимално определена необходима сума за покритие на риска за едно застраховано МПС. Образуването на този резерв се налага поради завишения риск по тази застраховка, породен от високата пазарна конкуренция, водеща до намаляване на цената, както и от увеличение на плащанията вследствие нарастване на средния размер на претенциите, особено във връзка с неимуществени вреди. Несигурността по отношение на бъдещите плащания нараства още повече поради увеличаване на броя и стойността на претенциите и голямото закъснение в тяхното предявяване.

Друга предложена промяна в наредбата е да бъдат регламентирани изискванията по отношение на метода за образуване на резерва за възникнали, но непредявени претенции по застраховка «Гражданска отговорност» на автомобилистите, които през последните години бяха определяни със Заповеди на зам.-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор”. По този начин чрез предварително определяне на метода ще се постигне по-голяма яснота, стабилност и предвидимост при заделяне на резервите.

Проектът на наредбата ще бъде изпратен за съгласуване със заинтересованите страни и публикуван на интернет страницата на комисията в раздел „Нормативна уредба” – „Проекти”.

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
ако го платят авансово за 5 годин съм сългасен да запиша ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
По-скоро второто. Парите са нужни за разширение на капацитета. Ако бяха закъсали, просто нямаше да предприемат такова. А и нямаше да изплаща дивиденти през последните години. Освен това имам едно наум, че имат и други цели, именно затова беше това зверско натискане на цената през последните месеци. Ако се проследят миналите бройки, нямам впечатление, че е излязъл някой голям от позицията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
sirFaith
преди 13 години
и тука нещо се мъти. 18% лихва.. всеки финансов мениджър търси най-евтиния кредитен ресурс. А май банковите заемите в евро са към 10%, а ако банките не искат да им отпуснат кредит, значи има по-големичък риск...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Аз виждам две хипотези1. Дружеството е яко закъсало, за дава 18%.2. Мажоритаря иска да си запише емисията и да печели добре. При обикновените акции не може да прави увеличение на 0,5 лв., а минимум на 1 лв., затова може би го прави с привилегировани, за да си ги вземе при общата апатия и да си суче добър дивидент.А откъде мажоритаря ще вземе пари? Има един вариант за който се сещам.При всички случаи тези 18% бият като камбана в главата ми, не съм виждал толкова голям дивидент по привилегировани акции у нас.Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още