IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меком АД ще използва средствата от увеличението за над 2 пъти разширение

Нашите договорни фондове ще инвестират в емисията привилегировани акции, споделиха от консултанта Експат капитал

12:21 | 17.03.10 г.
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив

Меком АД смята да използва средствата от планираното увеличение на капитала с 14 млн. лв., чрез издаване на привилегировани акции, за да осъществи разширение и реконструкция на свинекомплекса си за 17,2 млн. евро, като част от финансирането ще бъде осигурено с кредит от датски фонд. Това заяви на пресконференция президентът на Меком АД Стефан Райчев.

Инвестицията ще бъде по датска технология, като реконструкцията включва разширяване на секцията за отглеждане на свине от сегашните 1 650 свине майки на 3 300 и внедряване на нова по-продуктивна порода свине. Това ще позволи отглеждане на 94 хил. прасета годишно, или 2,7 пъти повече от сега. Проектът е планиран за изпълнение през периода 2010-2011 г.

Стефан Райчев уточни, че прогнозите на компанията, представени на IPO-то в началото на 2008 г., са изпълнени, като, въпреки че не е планирано, е раздаден и дивидент. Продажбите през 2009 г. намаляват, но печалбата се увеличава, тъй като се фокусирахме върху по-рентабилен износ, сподели Райчев.

Меком АД е най-голямото предприятие за месодобив и месопреработка в България, по данни на дружеството, като има над 500 служители, затворен цикъл на производство и износ на продукти в 9 страни. 59% от продукцията е за износ, като най-голям дял имат Гърция, Румъния, Италия, Хърватска, Швейцария и други. Планира се износ за Русия и Украйна.

Проспектът на дружеството предстои да бъде внесен в КФН. Книжата ще бъдат с годишен дивидент от 12% и номинална стойност от 1 лв.

Меком е една от много малкото български компании, които имат значително увеличение на печалбата през 2009 г. в условията на криза. По моя информация това е единствената българска месопреработвателна компания, която има всички европейски лицензи. Това коментира по време на събитието Николай Василев, консултант по публичното предлагане и управляващ партньор в Експат капитал.

В момента 94,42% от капитала на Меком АД е собственост на Стефан Райчев. Спрямо цената на IPO-то цените са се понижили 2-3 пъти, но в момента цените са подходящи, иначе нямаше да предлагаме акциите на инвеститорите, смята Василев.

Коефициентът цена/печалба (P/E) на дружеството спрямо емисионната цена на привилегированите акции от 1 лв. е 4,19, а коефициентът пазарна цена/балансова стойност (P/B) е 0,71. Дали Меком е евтина, или другите дружества на БФБ-София от сектора са скъпи е въпрос на преценка на инвеститорите, каза Василев. Средното P/E на дружества аналози в Източна Европа е 12,87, посочи той.

Тъй като компанията е атрактивна при тези цени, предложихме на тях да консултираме увеличението на капитала им, а не на някоя друга компания, каза още той.

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още