fallback

Енемона ще получи кредит от 9,5 млн. евро от Банка ДСК срещу залог на акции

От дружеството съобщават за напреднал етап на преговори с потенциални купувачи на дъщерното Агро инвест инженеринг АД

12:44 | 05.01.11 г.

За овластяване на ръководството на Енемона АД да сключи договор за кредит на стойност 9,5 млн. евро със срок до 120 месеца с Банка ДСК ще гласуват акционерите на Енемона на 10 януари 2011 г., показват материалите за събранието, публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

Обезпечението е първи по ред залог на 5 807 000 обикновени акции на Енемона. Книжата са собственост на Дичко Прокопиев и представляват част от мажоритарния пакет в дружеството. Приетата от банката цена е 6,4 лв. на акция, а цената на пакета, който ще послужи за обезпечение, е 37,16 млн. лв. Покритието на кредита, по приетата от банката цена на акциите, следва да бъде 200%, тоест цена на акция на Енемона от 6,4 лв. за акция. Това е най-ниската цена за обикновена акция на Енемона в последните 6 месеца.

Съветът на директорите счита, че концепцията на привличане на дългов ресурс отговаря на нуждите на дружеството да се развива, спазвайки инвестиционната си програма и поставените цели, включително и навлизането и присъствието на международните пазари.

Използването на кредита от 9,5 млн. евро ще е за преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура, алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал и поддържане и разширяване на позициите на компанията на българския и международния пазар.

През април 2010 г. Енемона сключи договор за 55,5 млн. евро по изграждането на словашкия АЕЦ Моховце. По договора вече се работи, а Енемона регистрира клон в Словакия през юни 2010 г.

Поради напредналия етап на преговори с потенциални купувачи на дъщерното Агро инвест инженеринг АД се налага Енемона да купи от дъщерното си дружество някои недвижими имоти. Това са 10 земеделски имота с площ 1 037 дка, върху които са направени проучвания за изграждане на фотоволтаична централа (с предложена цена на сделките 204 хил. лв.) и сграда в гр. Лом с предложена цена на сделката 38 хил. лв. Сградата в Лом е обявена като Информационен център по енергиен проект Ломски лигнити и се очаква да се използва до края на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда.

На 24 юни 2010 г. от Енемона обявиха, че са избрали Ърнст и Янг България ЕООД за консултант по продажбата на дяловете си в Ломско пиво АД и Агро Инвест Инженеринг АД.

Към края на първото тримесечие на 2010 Енемона притежаваше 99,98% от Агро Инвест Инженеринг, което от своя страна имаше дял от 53,04% в Ломско пиво.

Агро Инвест Инженеринг притежава и обработва около 30 хил. дка земеделска земя.

За последните 12 месеца акциите на Енемона поевтиняват с 21,11% до 7,1 лв. за акция и 84,7 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството има издадени и привилегировани акции и варанти, а доскоро имаше и емисия публични облигации.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback