IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона ще получи кредит от 9,5 млн. евро от Банка ДСК срещу залог на акции

От дружеството съобщават за напреднал етап на преговори с потенциални купувачи на дъщерното Агро инвест инженеринг АД

12:44 | 05.01.11 г.
Енемона ще получи кредит от 9,5 млн. евро от Банка ДСК срещу залог на акции

За овластяване на ръководството на Енемона АД да сключи договор за кредит на стойност 9,5 млн. евро със срок до 120 месеца с Банка ДСК ще гласуват акционерите на Енемона на 10 януари 2011 г., показват материалите за събранието, публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

Обезпечението е първи по ред залог на 5 807 000 обикновени акции на Енемона. Книжата са собственост на Дичко Прокопиев и представляват част от мажоритарния пакет в дружеството. Приетата от банката цена е 6,4 лв. на акция, а цената на пакета, който ще послужи за обезпечение, е 37,16 млн. лв. Покритието на кредита, по приетата от банката цена на акциите, следва да бъде 200%, тоест цена на акция на Енемона от 6,4 лв. за акция. Това е най-ниската цена за обикновена акция на Енемона в последните 6 месеца.

Съветът на директорите счита, че концепцията на привличане на дългов ресурс отговаря на нуждите на дружеството да се развива, спазвайки инвестиционната си програма и поставените цели, включително и навлизането и присъствието на международните пазари.

Използването на кредита от 9,5 млн. евро ще е за преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура, алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал и поддържане и разширяване на позициите на компанията на българския и международния пазар.

През април 2010 г. Енемона сключи договор за 55,5 млн. евро по изграждането на словашкия АЕЦ Моховце. По договора вече се работи, а Енемона регистрира клон в Словакия през юни 2010 г.

Поради напредналия етап на преговори с потенциални купувачи на дъщерното Агро инвест инженеринг АД се налага Енемона да купи от дъщерното си дружество някои недвижими имоти. Това са 10 земеделски имота с площ 1 037 дка, върху които са направени проучвания за изграждане на фотоволтаична централа (с предложена цена на сделките 204 хил. лв.) и сграда в гр. Лом с предложена цена на сделката 38 хил. лв. Сградата в Лом е обявена като Информационен център по енергиен проект Ломски лигнити и се очаква да се използва до края на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда.

На 24 юни 2010 г. от Енемона обявиха, че са избрали Ърнст и Янг България ЕООД за консултант по продажбата на дяловете си в Ломско пиво АД и Агро Инвест Инженеринг АД.

Към края на първото тримесечие на 2010 Енемона притежаваше 99,98% от Агро Инвест Инженеринг, което от своя страна имаше дял от 53,04% в Ломско пиво.

Агро Инвест Инженеринг притежава и обработва около 30 хил. дка земеделска земя.

За последните 12 месеца акциите на Енемона поевтиняват с 21,11% до 7,1 лв. за акция и 84,7 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството има издадени и привилегировани акции и варанти, а доскоро имаше и емисия публични облигации.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още