IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Параходство БРП се удесеторява до 1,73 млн. лв.

Дружеството е получило дивиденти в размер на 1,22 млн. лв.

16:38 | 02.05.11 г.
Печалбата на Параходство БРП се удесеторява до 1,73 млн. лв.

Параходство Българско речно плаване АД отчита 10 пъти ръст на печалбата на годишна база до 1,73 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Компанията е получила дивиденти в размер на 1,22 млн. лв. през първото тримесечие на тази, спрямо никакви дивиденти през същия период на миналата година. Те са постъпили от дъщерното Ви Ти Си АД, в което Параходство БРП АД притежава 51%, оценени в отчета на компанията на 646 хил. лв.

Нетните продажби на параходството се увеличават с 34,5% на годишна база до 8,6 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г.

През март Комисията за защита на конкуренцията постанови, че разрешава концентрацията на капитала, която ще се получи след придобиване на съвместен контрол върху новосформираното дружество Варнафери ООД от страна на Параходство Български морски флот АД и Параходство Българско речно плаване АД.

Около 40% от приходите на Параходство БРП се формират от превозите на руски и украински суровини, които основно се търгуват и заплащат в щатски долари.

Стабилизирането на долара на ниските нива от 1.32-1.35 спрямо еврото го прави привлекателен и предпочитан от чартьорите като платежно средство при износа и превоза на суровините от Русия и Украйна. Навлата, котирани в долари, достигнаха своя връх в края на декември 2010 година и бележат застой, дори лек спад по някои релации за първите месеци на 2011 г. Предвид негативната тенденция на слабия долар, дружеството е предоговорило значителна част от навлата си от долари в евро, с цел избягване на допълнителното снижение на левовата равностойност на навлата, се казва в междинния доклад за дейността.

Българска корабна компания ЕАД е собственик на 81,09% от капитала на Параходство БРП АД.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 28,6% до 1,105 лв. за брой и 39,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още