IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Дачев: Прогнозираме запазване на текущите цени на целулозата

БФБ така и не достигна очакваното ниво на развитие, споделя председателят на Съвета на директорите на Свилоза АД

08:28 | 16.05.11 г.
<p>
	Красимир Дачев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Красимир Дачев. Снимка: Личен архив

Красимир Дачев е един от най-големите частни собственици на гори у нас. Той е и председател на Съвета на директорите на "Свилоза” АД и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата. Завършва висшето си юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ – София. По-късно специализира „Американско право и правни институции“ в град Залцбург, Австрия.

- Г-н Дачев, в междинния ви доклад бе записано, че през тази година очаквате много по-ниска печалба от 20-те млн. лв. за 2010 г., защо?

От една страна, очакваме да има спад на цените на целулозата в сравнение с пиковите нива от 2010 г. Това не означава, че цените ще паднат под средното ниво за 15-годишен период. От друга страна, има ясна тенденция на покачване на цените на суровините, която ще продължи и през следващите години с възстановяването на световната икономика. Не на последно място, влияние върху финансовите резултати за 2011 г. ще окаже и инвестиционната програма, както и разходите за ремонт и поддръжка, които ще бъдат по-високи, както и EURIBOR, който е част от формирането на лихвите по кредитите на дружеството.

- Бихте ли публикували месечни резултати на Свилоцел, по примера на водещи дружества на БФБ като Софарма, Монбат, Стара планина холд?

В близко бъдеще - не. БФБ така и не достигна очакваното ниво на развитие. Причините за това са различни и повечето са извън самата борса. Така или иначе, при тази отчайващо ниска ликвидност като пазар, тя лесно става инструмент за манипулации. Следствието е, че публикуването на допълнителна информация не получава адекватно отражение на борсата ни. Ние изпълняваме стриктно всички нормативни изисквания и с нетърпение очакваме БФБ да стане място за нормална борсова търговия, както е навсякъде по света.

- Как се отрази земетресението в Япония на цените на целулозата и какви са прогнозите ви за тази година?

Има повишено търсене, което ще влияе върху запазването на цените на тези нива и като цяло прогнозираме цени, по-високи от средните.

- Какви са плановете ви относно изграждане на завод за хартия?

Правим проучвания от гледна точка на цени и търсене на различни видове хартия в района, които могат хармонично да се интегрират с основното производство на Свилоза.

- Планирате ли увеличение на капитала?

На този етап - не.

- На предстоящото общо събрание на акционерите е гласувано одобрение на кредит от мажоритарния собственик към Свилоза АД. Защо тези пари не постъпят в дружеството чрез увеличение на капитала?

Кредитът е част от условията, които бяха договорени с чуждестранните ни кредитори. За да се постигне сигурност при тяхното изпълнение, се включи и условието за кредит от мажоритарния акционер. От друга страна, условията са толкова комплексни, че има възможност изобщо да не се налага допълнителна вноска. Засега за тези пари има много условности.

- Лихвата по предоговорения кредит с ЕБВР е сравнително ниска от около 5-6%, колко е годишният процент на разходите (ГПР)?

Има и допълнителни разходи, които не са фиксирани и по-скоро се появяват с контрола върху бизнеса, който се упражнява от кредиторите. Може да се приеме, че ГПР е по-висок от договорената лихва, но не с много.

- Очаквате ли да се подобри ситуацията при снабдяването с дървесина, след като ще се обединяват горски стопанства, излезе заповед за промяна в търговете и дори имаше персонални промени в Националното управление на горите (НУГ)?

Да, надяваме се като цяло реформата да отговори на очакванията на сектора.

- Какви са бъдещите проекти на Свилоза? Търсят ли се потенциални чужди инвеститори за тях?

Свилоза планира поне няколко по-големи инвестиции на обща стойност няколко десетки милиона евро. Онези, по които вече се набират оферти, са:
1. Реконструкция на съществуващия котел за изгаряне на твърди отпадъци
2. Строеж на нов когенерационен котел, около 40 мегавата
3. Присъединяване на вътрешната ел. мрежа на предприятието пряко към националната
4. Фабриката за хартия

Това, което трябва да се има предвид при предприятия като Свилоза, е, че и най-малкият вътрешен инвестиционен проект е на стойност колкото поне един луксозен хотел на Черноморието. Процесът на вземане на решение, оферти, оценка, избор на финансиране и пр. трае около 2-3 години само за проектите над 5-10 млн. евро, другите – до 2-3 млн. евро, се правят по-бързо.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още