IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК с 34% ръст на печалбата за деветмесечието на годишна база

Приходите от мобилни услуги за периода януари-септември успяват да компенсират спада във фиксирания бизнес, посочват от телекома

13:47 | 17.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
БТК с 34% ръст на печалбата за деветмесечието на годишна база

БТК АД отчита 34% ръст на консолидираната печалба на годишна база до 32,9 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., показва отчетът на телекома, публикуван чрез БФБ-София. Консолидираните продажби намаляват с 0,6% на годишна база до 663,12 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. 

Намалението при консолидираните продажби на услуги е с 1,16% до 621,6 млн. лв., докато при продажбите на стоки и другите продажби има лек ръст. При продажбите на стоки увеличението е с 0,34% до 23,4 млн. лв., а при Другите продажби има ръст с 22,3% до 18,14 млн. лв.

В прессъобщението си към отчета, телекомът отчита бум на интереса към мобилните си услуги, чиито приходи продължават да нарастват и сочат увеличение за деветмесечието от 12,4% до 296,2 млн. лв. За една година мобилните клиенти в мрежата на VIVACOM са нараснали с над 400 000.

Основните причини за това са увеличеният интерес към мобилните интернет услуги, чиито клиенти нарастват със 113% на годишна база, ръстът на пренесените в мрежата на оператора номера, както и силният растеж в бизнес сегмента, гласят данните на фирмата.

През третото тримесечие на годината ЗG мрежата на VIVACOM е увеличила с 50% максималните скорости за сваляне на данни и вече осигурява бързина от 21 Mbps за 78% от населението на България. В момента телекомът покрива с 3G 98,71% от населението и 92,08% от територията на страната, заявяват от БТК.

Приходите от мобилни услуги за периода януари – септември успяват да компенсират спада от 9,3% във фиксирания бизнес, като общите приходи на телекома достигат 650,4 млн. лв.

Силният интерес към пакетните решения на VIVACOM, както и пускането на новата IPTV платформа, доведоха до стабилен ръст на клиентите на TV-пакетите от 73% на годишна база.

Основен акционер в телекома с 93,99% от гласовете е НЕФ Телеком България ООД. Новите собственици в дружеството са VTB Capital PLC (ВТБ) и Корпоративна търговска банка АД.

Акциите на БТК се търгуват на цени между 2,55 и 3,25 лв. за акция в последните 3 месеца. Последната сделка е при цена на акция от 3 лв., което дава пазарна капитализация на дружеството от 869 млн. лв.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zabluden
преди 11 години
Още е рано да се очаква ефект върху представянето на БТК от влизането на новите акционери ВТБ Капитал и КТБ и отписването на част от дълговете,но съм сигурен,че те имат потенциал да инвестират сериозно в компанията и да я превърнат в реален конкурент на телекомуникационния пазар от което би трябвало да спечелим всички клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още