IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим – чудото на завръщането в SOFIX

За шест месеца торовият завод първо излезе, а после влезе в индекса, като резултатът е поскъпване на акциите му с 55%

10:58 | 13.09.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Неохим – чудото на завръщането в SOFIX

Акциите на Неохим АД поскъпват с 55% за последните 6 месеца до 40,41 лв. за ценна книга (при затварянето на търговията вчера). Ръстът е въпреки влошените финансови резултати, а именно спад на консолидираната печалба с 8% на годишна база до 12,33 млн. лв. за януари-юни 2013 г.

Консолидираните продажби на димитровградския торов завод намаляват с 12% на годишна база до 168 млн. лв. за януари-юни 2013 г.

Хронологията на събитията е, че през януари 2013 г. акциите на дружеството се търгуват на цени около 28-30,95 лв. за акция. През март 2013 г. обаче компанията излиза от SOFIX и цената на акциите му се понижава до 23,9 лв. под натиска на разпродажби от индексни фондове (фондове, които копират състава на SOFIX).

От няколко месеца в темата за Неохим АД в Коментари изобилстват мнения, че дружеството ще се завърне в SOFIX и БФБ-София вече обяви, че това ще стане факт от 23 септември 2013 г. Съответно това събитие вече се калкулира в цената и тя вече е над 40 лв. в очакване индексните фондове да попълнят потфейлите си с тези книжа.

За тези шест месеца в които Неохим АД поскъпва с 55%, SOFIX се е повишил с едва 16%. Най-бързо поскъпващата компания сред 15-те в SOFIX е Софарма АД с ръст от 45% до 3,28 лв., тоест по-малко от движението при Неохим АД.

Сега интерес представлява както търговията с акции на Неохим АД до 23 септември и след тази дата. Тази сутрин акциите на компанията са с нов ръст до 41 лв. за акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Vola.X
преди 10 години
Марияне, за разбира се, може да го има "ефекта на ниската ликвидност", но какво толкова чудно ви е станало с неохим, а за балонестия гагарин не ви е чудно, който всъщност не е скочил с 50% а с 250% и то за 10 месеца ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Дан
преди 10 години
Марияне, нали ще позволиш да погледна и под малко по-различен ъгъл и тогава цифрите няма да са така "чудновати"!? Ако Неохима не беше излизал от индекса, определено нямаше да падне до 24 и днес цена от около 36лв. на акция щеше да си е съвсем в синхрон с индекса (20% ъп). Слагаме сега още само 10-15% горница заради вероятната активност на индексните фондове и ... се получава сегашната цена. Всъщност си абсолютно прав за ликвидността - ако беше на ниво, сега едва ли щеше да има какво да коментираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Батя
преди 10 години
Не можели да се правят добри кинти на БФБ, ааа!? :)Може! Ама си трябват акъл, топки и търпение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 10 години
Може би има ефект на ниската ликвидност, която води до лесни движения нагоре надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още