IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Балев: Ще превърнем ББР в истинска банка за развитие

Тече преструктуриране на дейността на банката и оптимизация на структурата й

14:00 | 18.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Б. Балев: Ще превърнем ББР в истинска банка за развитие

Българската банка за развитие (ББР) преструктурира своята дейност и ще оптимизира структурата си, съобщи новият изпълнителен директор на финансовата институция Билян Балев на конференция на тема „Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат“.

Припомняме, че в края на септември ръководството на банката беше променено.
 
Балев уточни, че ББР ще включва и Националния гаранционен фонд и Фонда за капиталови инвестиции. Микрофинансиращата институция ДЖОБС също ще се влее директно в ББР до няколко месеца. Сега тя е отделно звено в групата.
 
В рамките на извършваните промени в управлението и структурата се планира и цялостна концепция за преструктуриране на дейността на банката по няколко направления. Дейността ще бъде с фокус разгръщане на потенциала на ББР, за да поеме тя функциите на истинска банка за развитие, посочи Балев.
 
Ще се осигури приоритетно финансиране на малките и средни предприятия (МСП), експорта, младежката заетост, стартиращите фирми и микопредприятия. Институцията ще се ангажира в усвояването на средства по оперативните програми и ще създаде клонова мрежа от 8 до 10 офиса в основните градове в страната.
 
Балев уточни, че съвсем скоро предприятията ще могат да се възползват от продукти за предекспортно финансиране на банката. Той разкри, че лихвените равнища по някои заеми ще са по-ниски в зависимост от общото състояние на даден сектор или област с висока безработица, например.
 
Билян Балев отправи покана към Стефка Славова - директор за България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, за бъдещо сътрудничество, тъй като като европейската институция все още не работи с ББР.
 
Миналата седмица заместник-министърът на транспорта Красин Димитров съобщи, че ББР и Държавният фонд за развитие на Сърбия ще развият механизми и продукти, с които ще се подпомага експортът на български стоки към Сърбия.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
От кога банката за развитие е социалистическа ? И от кое корупционния риск е много голям? Средствата за тази банка влизат директно през ЕИБ и през ОП "Конкурентноспособност". Ако имаш връзките и възможностите да подкупиш евробюрокрацията, едва ли ще ти трябва заем от там, но това е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
надежди говеждиЦОЦИАЛИСТИЧЕСКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Joel
преди 10 години
Корупционният риск е много висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
milioner4e
преди 10 години
Искренно се надявам, зщото това е безспорен стълб за растеж, който може да спре лошите кредити и да намалее драстично междуфирмената задлъжнялост, което е истинкия бич и истинската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още