IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН готви "Поправка Холдинг Пътища" в ЗППЦК

Предлага се при увеличение на капитала на дъщерно дружество акционерите да знаят дали компанията майка ще участва

09:37 | 13.02.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
КФН готви "Поправка Холдинг Пътища" в ЗППЦК

През септември 2010 г. Холдинг Пътища АД обяви, че делът му в три дъщерни дружества намалява от 100% на 32%, тъй като не е участвал в увеличението на капитала (чрез свой подхолдинг). Това се оказаха печелившите дружества в структурата на Холдинг Пътища АД, докато останалите трупаха загуби.

През 2013 г. собственият капитал на Холдинг Пътища АД достигна минус 2,7 млн. лв., а пазарната му капитализация към днешна дата е 1,6 млн. лв. при спад с над 99% спрямо върховите нива от 2007 г. На 26 ноември 2013 г. от холдинга съобщиха, че Съветът на директорите на Холдинг Пътища АД е поискал откриване на производство по несъстоятелност.

За да се избегне възможността за „изгубване“ на активи от дъщерните дружества чрез неучастие в увеличение на капитала, Комисията за финансов надзор предприема мерки с промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Досега в законите бяха затворени възможностите за източване на активите на публичните дружества чрез нуждата от гласуване от акционерите, но вратичката за неучастие в увеличение на капитала се оказа отворена.

С цел избягване на разводняване на участието на публично дружество в други дружества и осигуряване на информираност на инвеститорите се предлага изменение на чл. 116б ал. 3 от ЗППЦК и допълнението му с предложени нови алинеи. Конкретизират се задължените лица, адресати на съответните норми, с оглед определяне на административнонаказателната им отговорност, в случай на нарушение.

Въвежда се задължение управителният орган на публичното дружество да вземе мотивирано решение относно участието или въздържането от участие в увеличението на капитала на дружество, в което публичното дружество, съответно неговото дъщерно дружество, има право да участва.

Също така публичното дружество се задължава да оповести до инвеститорите и Комисията за финансов надзор решението за участие или неучастие в увеличението и мотивите за това, когато е взето решение за въздържане от участие в увеличаване на капитала.

Предлаганата промяна основателно може да се нарече "Поправката Холдинг Пътища".

КФН е изпратила до заинтересованите лица проектопромените в ЗППЦК, които ще са част от законопроект за изменение на Закона за пазарите на финансови инструменти.

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Само да попитам...а миноритарите кога ще си направят една организация да защитава интересите им. Имаме интернет, фасебуки...туитър и т.н...все неща който улесняват максимално обединението....но явно нещо пречи в главите на миноритарите за обединението им!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
mapadona
преди 10 години
Черепа го яде и ще го яде по други начини, тези му действия няма да останат ненаказани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
След такава крупна измама може само да се чудиш защо Божков не е още в затвора и защо тези измислени регулативни органи за нашата борса също не са разследвани . Любопитни са ми и нещата с холдинга на Химимпорт , дружеството им "Зърнени храни" е с цени на акциите 10 пъти под IPO -си . Как така се стопиха веднага , май бяха няколко стотин милиона , къде ги изпокрадоха за нула време , защо никой не ги разследва . А какво да кажем за червеният комсомолски секретар Банев и "Полимери". Назначи секретарката си за изпълнителен директор там и фалира цял действаш завод ,остави хиляда души на улицата . Този защо също не е в затвора . Ало бесепарите кога ще подгоните олигархията си , или смешника Олигарски и шутовското му правителство там не смее и на километър да се доближи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Крадци големи, Както казва по-долу "капутов", аз да допълня и други дружества - Девин и Каолин например също ограбиха миноритарни акционери.Натам вървят нещата и с ***. Това направо ще взриви пазара. Обикновения акционер, абсолютно не знае какво се върти в главата на големите собственици, влиза и после гризва дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
kaputov
преди 10 години
Добре е да се ограничат възможностите за прецакване на миноритарите.В тази насока обаче има още доста работа.КФН да помисли и как миноритарите да могат да обжалват цената на търговите предложения,в резултат на които предложителят ще придобие достатъчно акции за скуиз аут и ще може да отпише дружеството.Сега такава възможност на практика няма.Преценката е единствено на КФН и има много фрапиращи случаи(Арома козметикс,Благоевград БТ) когато миноритарите бяха ограбени,като акциите им бяха изкупени "доброзорно" на смешни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още