IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 хил. фенове на ЦСКА искат да финансират любимия си клуб

Другия петък ще стане ясно дали ще има "овации" или "освирквания" за публичното предлагане, което за момента е успешно само на 10%

09:00 | 28.03.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Близо 2 хил. фенове на ЦСКА искат да финансират любимия си клуб

Цели 1 953 фенове на ЦСКА финансираха любимия си клуб с 434 142 лв. след първите 5 работни дни от подписката за увеличение на капитала, показа справка на Investor.bg. 

Това, разбира се, е условно, защото все още не е изпълнен минимумът за успех на увеличението на капитала и парите им подлежат на връщане. Изчислението, че вложителите до момента са 1 953 е на база факта, че толкова са сделките с акции на клуба и допускането, че всеки фен прави по една сделка.

Записани са общо 144 714 акции, като има стотици сделки за по 10 акции, чрез които феновете са спонсорирали клуба си с по 30 лв. Именно купуването на 10 акции е минималната възможна покупка според правилата за увеличение на капитала на ЦСКА.

Най-щедрият фен е дотирал отбора с 14 181 лв., записвайки 4 727 акции, следван от вложители с 9 999 лв. (3 333 акции) и с 9 000 лв. (3 000 акции).

Купилите 1 000 или повече акции (всяка с цена 3 лв., тоест вложилите 3 000 лв. или повече) са 26 души. Общо те са записали 43 687 акции (за 131 061 лв.), което е 30,2% от всички вложения.

Покупките са направени през много различни посредници (вижте пълен списък), като предлагането на акции от ЦСКА се явява повод много хора да се докоснат до капиталовия пазар.

Важно е да се отбележи, че бройката от 1 953 участници до момента е значителна на фона на около 4 000 участвали в първичното публично предлагане на акции от Трейс груп холд АД през 2007 г. и само по около 1 000 участници в подобни предлагания през 2006 г.

Крайният срок за записване на акции е 4 април 2014 г., като дотогава може да бъде премината границата от 4 000 души и ЦСКА да се превърне в дружеството, привлякло най-много вложители след масовата приватизация от 1995-1997 г.

Подписката ще бъде успешна, ако бъдат записани и платени поне 1 409 210 акции, т.е. при набиране на 4 227 630 лв., в противен случай парите на вложителите ще бъдат върнати. В момента с привлечените 434 142 лв. увеличението на капитала е изпълнено на едва около 10% от минимума. Максималният размер от издаването на 3 млн. акции и привличането на 9 млн. лв. е далеч.

В медиите се тиражира информация, че акции ще бъдат купени (или вече са купени) от звездни футболисти на ЦСКА като Христо Стоичков и Димитър Бербатов.

Предстои да видим дали червената идея ще успее да събере критичните 4 227 630 лв. Ако това не стане ще възникнат въпроси като „Кой определи толкова висок праг за успех на предлагането?“, „Защо бяха разкарвани до инвестиционните посредници над 2 000 души и защо беше всичкият този шум?“, „Кой ще върне разходите за комисионни на тези около 2 000 души?“, „Ще обезвери ли феновете, играчите и ръководството евентуално фиаско в достигането на заветната цел от 4 227 630 лв.?“, “Кой ще понесе отговорност за провала на дарителската операция?“, „Как ще бъдат спрени подигравките от феновете на други отбори за неуспеха й?“ Въобще IPO-то на ЦСКА поражда много въпросителни.

Би било наистина жалко, ако бъдат записани например 4 млн. лв. и заради липсата на само 227 630 лв. видим провал на подписката. Също така е демотивиращо да участваш в нещо, което не е сигурно на 100%. Това автоматично би трябвало да намалява желанието за участие.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че собственият капитал на ЦСКА ще остане отрицателен дори при 100% успех на емисията (привличането на 9 млн. лв.) Това определено би трябвало да отблъсква инвеститорите (тези, които влагат с цел печалба) и ограничава увеличението само до донорите (тези, които влагат с ясното съзнание, че могат да загубят всичко вложено).

Дали ще има "овации" или "освирквания" ще стане ясно на 4 април 2014 г. в 17 ч., когато приключва предлагането на акциите на пода на БФБ-София. По думите на мажоритарния собственик на ЦСКА Александър Томов процедурата по записване на акции може да бъде удължена с един месец.

Видно от активността в последните 5 работни дни шансовете подписката да е успешна са малки, защото с всеки изминал ден записаните акции са все по-малко. В първия ден (21 март) те са за 242 670 лв., следват едва 71 025 лв., след това 53 691 лв. в третия ден, 34 716 лв. в четвъртия и 32 040 лв. в петия ден (четвъртък 27 март 2014 г.).

Ако тенденцията се запази, подписката ще е неуспешна, освен ако в последния ден някой не запише достатъчно, за да се стигне заветната цел от 4 227 630 лв.

Свързани компании:

Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София(PFC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
polki
преди 10 години
Ръководството на ЦСКА удължи крайния срок за продажбата на акциите. Първоначално той изтичаше следващия петък - на 4 април.Сега крайният срок е изтеглен напред във времето с още месец и половина - до 19 май. Това се прави, за да е успешна кампанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
popo323
преди 10 години
Елана са пуснали броя на продадените акции и като гледам с всеки изминал ден ентусиазма спада . От ден на ден се продават все по малко акции . Едва ли дребните фенове безвъзмезни донори ще запишат повече от 220 000-230 000 акции до края . Съмнявам се ,че би изскочил някой голям донор в края при толкова малко записани акции . Виж ако накрая не стигаха 200 000 акции за да е успешно записването , щяха да измислят някоя далавера .То дори Стоичков направо се подигра с 300 акции които щял да купи и подари . Виж ако беше казал 30 000 по бива .Относно комисионните също е пълна простотия , Сашо Апашо трябваше да си намери посредник на когото да плати твърда сума за излизането си на борсата , а не да товари допълнително и без това рехавите си фенове. Ама вълка козината си мени , но нрава не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Е сега стана ли ви ясно защо човека беше написал за дарителска кампания а не за излизане на борсата? Не зная каква е целта на Сашо Томов, но със сигурност не е да набере средства от феновете. Това е най-неподходящия начин за набиране и едва ли на Томов не му е ясно. Няма да се изненадам, ако в последния ден на IPOто се получи някаква изненада и се появи някой голям меценат (или няколко не толкова големи) които да направят работата. Има някаква далавера, а да прибереш на феновете комисионни е много слаба далавера за Томов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Временният офис на въпросния посредник е в административната сграда на стадион "Българска армия". В делничен ден работи до 19.00, а в събота - до 16.30. Комисионната е 10 лв., ако се възложи на посредника да купи акциите от името на клиента и само 2 лв., ако се заяви използване на платформата на посредника за търговия на БФБ. Ако се избере второто, се получава парола за достъп на посочен от клиента мейл и след инсталиране на приложението може да се закупят акциите директно на борсата. Всичко отнема 5 мин., но трябва да се предвиди повечко време във временния офис заради неминуемата бумащина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 10 години
Да има посредници, обикновено банки, където минималната комисионна е 40 лв., дори сделката да е за 0,001 лв. Ако искаш. Има и посредници с минимална такса 2 лв., а чувам че имало и такива без минимална такса (май е за активни клиенти).Въобще зависи на какъв посредник (банка) попаднеш. Чух че пред стадиона е открит временен офис на един посредник, но не знам каква му е комисионната, както и не разбрах дали е пред стадиона на Армията или пред националния:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Цократе, къде си бе, да ми кажеш колко съм едностранчив?Де да видим кой ще изтърчи с 4 милиона. Ако Сашко има некой в главата, в последния момент ще се появи някое дружество от виджинските острови с реален собственик някой английски пияница -милионер ама де да видим, вече никаква глупост не може да ме учуди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ceneto
преди 10 години
в статията нещо се спомена за масовата приватизация,то тука същата работата, сумите са подобни, купуваш и забравяш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още