fallback

БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

С решение на институцията лихвите се приравняват към средните за страната за месец май

16:53 | 30.06.14 г. 30

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли. От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД. Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто. Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
fallback