IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобал Маркетс: Намираме гъвкави начини да работим

От посредника с отнет лиценз отново обвиняват КФН в административен тормоз

13:36 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобал Маркетс: Намираме гъвкави начини да работим

ИП „Глобал Маркетс”, намира гъвкави начини да бъде отговорен и да работи в интерес на своите клиенти, служители и партньори, независимо от опитите на Комисията за финансов надзор да пречи на работата му, се казва в прессъобщение на инвестиционния посредник.

В отговор на предупреждението от миналата седмица на КФН, че ИП „Глобал Маркетс” продължава да работи при отнет от Комисията заради многобройни нарушения лиценз, от посредника заявяват, че спазват закона, който им разрешава да извършват дейности извън регулациите на КФН.

Изброяват се посредничество, комисионни сделки, предоставяне на консултации, изготвяне на изследвания и анализи (извън дейностите и услугите, с чието извършване би се нарушила нормативна забрана), търгуване за собствена сметка и/или за сметка на клиенти с чуждестранна валута и благородни метали.

Потенциални клиенти, които имат желание да се възполват от услуги, които Глобал Маркетс не може да предложи, са пренасочвани към задграничен партньор на нашата компания, посочват от посредника.

Компанията обвинява отдел „Инвестиционни посредници” на КФН в административен тормоз, като констатира системни нарушения за периода 2012-2014 г. на редица законови текстове, нормативни уредби и общоевропейски правила, поради което води десетки съдебни спорове с Комисията и е завела първия от поредицата искове за компенсации на милиони левове нанесени вреди и пропуснати ползи от нейни незаконосъобразни решения.

Посредникът е внесъл и жалба в Европейската комисия /ЕК/ срещу неизпълнението на европейски закони от страна на този отдел на КФН, се казва в съобщението. В жалбата ни до ЕК се посочва, че „Националният регулаторен орган на държавата по произход няма правомощия да поставя ограничение на свободата на движение на капитали, свободата на установяване и свободата на предоставяне на услуги в рамките на Европейската общност”.

Първият ни иск е на обща стойност 2,5 млн. лева за нанесени вреди и пропуснати ползи и засяга само един от казусите – клонът ни в Словения, но подобни са случаите с клоновете в Гърция, Румъния и Унгария, които неправомерно бяха нито разрешени, нито отказани в продължение на продължително време извън законовоустановените срокове, изтъкват от Глобал Маркетс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още