IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отне лиценза на ИП Глобал Маркетс

Комисията предприема действия за уреждане на отношенията на всички клиенти с посредника

21:37 | 15.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отне лиценза на ИП Глобал Маркетс

На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела издадения на ИП „Глобал Маркетс” ООД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

В края на юни КФН откри производство по отнемане на издадения на ИП Глобал Маркетс ООД лиценз, като основанията бяха констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ).

С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.

Посредникът се разследва от ДАНС по обвинения за атака на банковата система. От ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник (очевидно Глобал Маркетс, откъдето заявиха, че са задължени да не коментират пред медиите обвинението до приключване на разследването) е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров и Робърт Димитров, които са разпространявали неверни информации за банки.

Във връзка с постъпили в КФН сигнали и запитвания от клиенти на „Глобал Маркетс” ООД относно процедурите при уреждане на отношенията с инвестиционния посредник във връзка с прекратяването на дейността му, Комисията отбелязва, че в представените от посредника в КФН данни и документи е посочено, че всички отношения с клиенти на дружеството са уредени и по сметките на ИП за клиентски активи няма налични финансови инструменти и парични средства.

При извършена проверка е установено, че лицата, подали сигналите в КФН, не фигурират в представения в КФН списък на клиенти на ИП „Глобал Маркетс” ООД, с които ИП твърди, че е уредило отношенията си. Предвид това КФН предприема действия за изясняване на случаите и уреждане на отношенията на всички клиенти с ИП „Глобал Маркетс” ООД с оглед защита на правата им.

Във връзка с постъпилите сигнали и запитвания, КФН уведомяваме всички заинтересовани страни, че процедурата за уреждане на отношенията между ИП „Глобал Маркетс” ООД и клиентите на дружеството е следната:

1. ИП „Глобал Маркетс” ООД има задължение да уведоми всички свои клиенти, които притежават финансови инструменти и парични средства при него, за взетото решение за прекратяване на дейността като лицензиран инвестиционен посредник и в тази връзка да покани клиентите си да заявят своето желание и да направят нареждане за разпореждане с притежаваните от тях финансови инструменти и парични средства при дружеството.

2. След уведомяването, клиентите трябва да подадат нареждане към ИП „Глобал Маркетс” ООД за разпореждане с притежаваните от тях финансови инструменти и парични средства (продажба на финансовите инструменти и изплащане на паричните средства или прехвърляне на активите към друг инвестиционен посредник).

3. След подаване на нареждането от клиента, ИП „Глобал Маркетс” ООД има задължение да изпълни дадените разпореждания.

4. В случай че клиент не подаде нареждане за разпореждане с притежаваните от него активи при ИП, то ИП прехвърля служебно финансовите инструменти и паричните средства на клиентите и уведомява всеки клиент за институцията, в която неговите активи са прехвърлени.

Разходите по уреждане на отношенията между инвестиционния посредник и клиентите му са изцяло за сметка на инвестиционния посредник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
А мрежата от свързани фирми!? Защото на мен продължават да ми досаждат едни със същия стил и имена на водни басейни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Какво стана нали уж бяха с отнет лиценз ,или пак лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още