fallback

Фондът за компенсиране на инвеститорите ще плаща за КТБ чрез Райфайзенбанк

Компенсацията за ощетен клиент на банката като инвестиционен посредник е в размер на 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв.

09:20 | 27.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителният съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) реши изплащането на компенсации на клиентите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) като инвестиционен посредник да става посредством Райфайзенбанк България ЕАД, гласи съобщение, поместено на сайта на ФКИ.

Искането за изплащане на компенсация се предявява писмено пред ФКИ в срок една година от публикуването на съобщението, освен ако пропускането на срока се дължи на особени непредвидени обстоятелства. Информацията на сайта на ФКИ е с дата 25 ноември (вторник).

ФКИ осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници, когато последните не са в състояние да изпълнят задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с тяхното финансово състояние.

В случая с КТБ - Българската народна банка отне лиценза на трезора на 6 ноември. Основният мотив е отрицателния капитал на банката в размер на 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Още на 7 ноември в Софийския градски съд бе внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ. Делото бе спряно на 24 ноември поради подадената жалба от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.

Именно отнет лиценз и открито производство по несъстоятелност (независимо че е спряно) са основанията, при които ФКИ се задейства.

Фондът разглежда предявеното искане за изплащане на компенсация, установява вземането и неговия размер и изплаща компенсацията не по-късно от три месеца от установяване на основанието. ФКИ изплаща компенсация на всеки клиент на инвестиционен посредник в размер на 90 на сто от стойността на вземането, но не повече от 40 000 лв.

Всички новини за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
fallback