IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото за несъстоятелност на КТБ ще бъде спряно

„Бромак”, която е собственик на 57% от акциите на банката, е обжалвала акта за отнемане на лиценза

17:09 | 20.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делото за несъстоятелност на КТБ ще бъде спряно

Компанията на Цветан Василев „Бромак”, която е собственик на 57 процента от акциите на КТБ, е обжалвала пред Върховния административен съд акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката, стана ясно от съобщение на Софийския градски съд. 

Според  чл. 11 от Закона за банковата несъстоятелност в случаи на такива жалби производството по несъстоятелност, което беше образувано в Софийския градски съд, трябва да бъде спряно, докато приключи административно-правният спор.

Копие от молбата на "Бромак" за спиране на делото в Градския съд вече е изпратено и до другите страни в процеса, предава БТА. 

По принцип Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез „Бромак“ Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд - Bulgarian Acquisition Company, държи 30%.

Ако от съда се свържат с всички страни, имащи отношение към делото за фалита, делото може да бъде прекратено още в петък, или на самото съдебно заседание, което е насрочено за понеделник.

След това спорът ще бъде отнесен до Върховния административен съд, където по казуса трябва да се произнесе тричленен състав. Възможно е след това случаят да стигне и до петчленен състав, като според БНР в такъв случай само "размразяването" на делото за фалита може да отнеме около година заради натовареността на съда. 

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли. 

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

Банката бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
И какво стана сега? 3 инстанции по 3 год. за всяка... Ще изплатят минималните суми на кукуво лято?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
=== И на какво основание мустака обжалва след като има отрицателен капитал от 3.75 млрд === Квесторите са тези, които твърдят, че капиталът е отрицателен. Те вкараха в БНБ незаверен от никакви одитори отчет. Трите одиторски фирми категорично са отказали да заверят този отчет, защото не отговаря на международните счетоводни стандарти. Но точно този отчет послужи за основание за отнемане на лиценза на КТБ. Нашите и до сега си я карат по комунистически - решения и действия не в съответствие на закона, а по "целесъобразност". И сега Цецо Мустака, ако ще да е най-големият престъпник, няма начин да не ги спипа в крачка. Ако не в наш съд, щото и тях ги знаем как процедират "понякога", то в международните съдилища Мустака печели. И не само той, щото и О(с)манския фонд няма да остане по-назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
То затова баш ни трябва и съдебна реформа де. Започва се сериалът "Войната на групировките" Главни действащи лица - Мутрите.В ролята на зрители - Мат'ряла. Тва е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
Започва се съдебно правната каша. Страшни сериали ни чакат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
Людени
преди 9 години
Ето ЗАЩО от Брюксел натискат вече толкова ГОДИНИ .... да имаме работеща и ефективна съдебна система .... без ОСОБЕНИ резултати !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
wenci
преди 9 години
..и ще тръгнат сега едни неустойки...за вина за отнемане на лиценза...И кой, и колко ще плаща за тиквенските номера.!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още