fallback

За два месеца SOFIX изтри всичко спечелено през 2014 г.

Гърция, Украйна и Словакия са най-добре представящите се пазари в региона на Централна и Източна Европа през февруари

08:12 | 05.03.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на българския капиталов пазар – SOFIX, на практика изтри всичко спечелено през 2014 г. Това се случва, след като от началото на 2015 г. до края на февруари бенчмаркът записа спад от близо 6,6%. Само през миналия месец индексът се потопи с още 2,6%.

Така SOFIX попада в дъното на своеобразната класация за най-добре представящите се индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които Investor.bg следи. Припомняме, че индексът започна изминалата 2014 г. в абсолютно противоположна посока.

Според Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници основните причини за негативното представяне на капиталовия пазар са новоприетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, предложените промените в пенсионното законодателство и фалитът на Корпоративна търговска банка.

Заради несигурността относно инвестиционната среда българският капиталов пазар губи доверие. Стартът на отчетния сезон на Българска фондова борса, новините, че за повече от година все пак се намери една компания, която реши да стане публична, и намеренията за приватизация на борсовия оператор би трябвало да влияят в положителна посока на родната борса.

И докато пазарни участници и потенциалните инвеститори очакват развръзката по всички тези развития, обхванатите от кризи Гърция, Украйна и Русия съумяват да постигнат завидно представяне през февруари, а и от началото на годината.

Първи по ръст в региона на ЦИЕ през втория месец от 2015 г. е основният индекс на борсата в Атина. След като управляващите постигнаха споразумение за 4-месечно удължаване на текущата спасителна програма, бенчмаркът ASE се извиси над всички с месечно покачване от 22%. Индексът записва скок от 6,6% от началото на годината, с което се нарежда на шесто място в своеобразната класация.

Повишението на водещият борсов измерител в Украйна – PFTS, е провокирано от по-слабата местна валута, но се случва на фона на преговорите за мир, проведени през месеца. Бенчмаркът се покачи с 16,5% през февруари и е напреднал с 15% през годината. Това се случва на фона на рекордно високата основна лихва, растящата инфлация и продължаващите проблеми в източните райони на страната.

През февруари трети по ръст е водещият индекс на борсата в Словакия, който изпрати месеца с ръст от 13,5%. От началото на годината той е добавил 16% към стойността си, което му отрежда второто място по най-добро представяне от началото на 2015 г. след Русия.

Именно единият от водещите индекси на Московската фондова борса – MICEX, регистрира най-силният ръст от края на 2014 г. до днес – цели 26%. Само през февруари борсовият показател нарасна с близо 7 на сто. Това се случва в навечерието на годишнината от анексирането на Крим от Русия. Поради това САЩ удължиха срока на наложените санкции с още 12 месеца.

Като цяло 11 индекса изпратиха февруари на положителна територия, а останалите 8 – на отрицателна. В дъното на класацията компания на SOFIX правят македонският MIB 10 и турският ISE 100. Те се понижават съответно с 1,7% и с 5,4%. В края на февруари Централната банка на Турция намали и трите си ключови лихвени ставки, позовавайки се на забавянето на инфлацията. По-ниските лихвени проценти следва да окажат подкрепа за икономическата активност.

От началото на годината пък най-много е изгубил водещият индекс в Kaзахстан. КАSЕ изтрива 12,3%, като SOFIX е след него.

Ето и цялостната подредба на водещите индекси в региона на ЦИЕ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
fallback